Hur man gör ett hemmagjort milt blekmedel för en superren tvätt

av Titti Carlberg

19 September 2023

Hur man gör ett hemmagjort milt blekmedel för en superren tvätt
Advertisement

Blekmedel är en kemisk produkt som främst används för rengöring. Det är en väldigt stark produkt som när det kommer i kontakt med tyger riskerar att missfärga eller bleka dem. Av denna anledning har en mindre aggressiv version skapats, nämligen milt blekmedel. Det sistnämnda skapades speciellt för att möta rengörings- och desinfektionsbehov på ett milt sätt, särskilt på ytor och tyger som kan vara känsliga för alltför starka kemiska produkter.

Det milda blekmedel som finns på marknaden är tillverkat av kemiska produkter som kan orsaka föroreningar. Av denna anledning, om du vill ha en ren tvätt utan konsekvenser för miljön, kan du enkelt tillverka en hemma med hjälp av produkter som finns i livsmedelsbutiken. 

Låt oss se vad som behövs och tillvägagångssättet.

Advertisement

De nödvändiga ingredienserna

De nödvändiga ingredienserna

Adgallego/Wikimedia Commons

För att göra ett ekologiskt blekmedel behöver du inga otillgängliga produkter, utan några som du lätt kan hitta i snabbköpet. Så, låt oss se vad som krävs för att göra din tvätt ren och doftande, utan att påverka miljön på något sätt.

  • 700 gram destillerat vatten
  • 50 gram citronsyra
  • 170 gram väteperoxid
  • 80 gram ekologiskt diskmedel

Efter att ha köpt dessa produkter är det bara att sätta igång med arbetandet.

Advertisement

Förberedelse

Förberedelse

PxHere

Efter att ha skaffat alla ingredienser till det milda blekmedlet är det bara att börja förbereda det. 

Häll det destillerade vattnet i en behållare, därefter tillsätter du hela dosen citronsyra och blanda allt med en visp för att hjälpa pulvret att lösa upp sig. När vattnet inte längre är grumligt av pulvret, utan klart, tillsätter du väteperoxiden (var uppmärksam på denna punkt i beskrivningen).

Pexels

Pexels

Efter att ha hällt i väteperoxiden är det dags att hälla i diskmedlet. Nyckalaspekten är att denna sista ingrediens är ekologiskt. Med denna sista ingrediens kan du säga att du har skapat ditt eget blekmedel. Denna produkt ska främst används på bomullstyger, och det bästa vore att undvika använda den på ömtåliga tyger som linne, ull och siden.

När du har blandat alla ingredienser och väntat några ögonblick kan du dela upp allt i små behållare. Blekmedlet kan användas direkt genom att hälla det i tvättmaskinen, men även vid handtvätt för att få bort svåra fläckar.

Vad väntar du på? Skapa du också ditt eget ekologiska milda blekmedel:

Advertisement