Varför bör man alltid fälla ner toalettlocket, både hemma och borta

av Titti Carlberg

25 September 2023

Varför bör man alltid fälla ner toalettlocket, både hemma och borta
Advertisement

Tyvärr är det väldigt svårt att respektera de enklaste hygienreglerna i allmänna toalettrum. Detta är dock ett sammanhang där detta åtminstone är "acceptabelt". Det handlar ju trots allt om en nödlösning som vi inte skulle kunna klara oss utan. Så när du använder toaletten, försöker du stanna därinne så kort tid som möjligt, bara utföra det nödvändiga behovet och tvättar sedan händerna.

Om vi däremot pratar om badrummet hemma förändras situationen, eftersom det inte bara är platsen som rymmer toalettstolen, utan också miljön som är avsedd för avkoppling och kroppsvård. Av denna anledning bör det alltid hållas rent och fräscht. Just på grund av detta bör man alltid fälla ner toalettlocket, särskilt när man spolar efter sig. 
I den här artikeln förklarar vi varför.

via bathroomcity.co.uk

Advertisement

De osynliga hoten

Varje dag när vi borstar tänderna, tvättar kroppen och går på toaletten, lämnar vi och kommer i kontakt med en massa olika bakterier. Rent estetiskt kanske badrummet är snyggt, men de verkliga hoten är osynliga.

Till exempel är det uppskattat att en enda spolning av toalettstolen släpper ut en stor mängd aerosoler i den omgivande miljön, upp till ett avstånd på 1,5 meter. Dessa finfördelade partiklar innehåller bland annat fekala och patogena bakterier.

De olika föremålen i badrummet ligger därför väl inom det avståndet. Den kontaminerade aerosolen hamnar på alla ytor, inklusive tandborsten, kammen, badrocken och handdukarna. Nu kommer du att förstå varför det är värt att fälla ner toalocket.

Advertisement

En enda gest av stort värde

Att fälla ner toalocket efter att ha utfört sina behov, och i allmänhet hålla det nedfällt, är en småsak, men en som kan göra stor skillnad när det gäller hälsa och välbefinnande. Faktum är att när toaletten inte används finns det hydrauliska rörelser som orsakar tryckförändringar och luftrörelser i rören. Du kan lätt märka det när du då och då känner en konstig lukt från toalettstolen, även om den är helt ren.

Utöver denna vana, kom också ihåg att regelbundet djuprengöra ytorna. I synnerhet bör locket saneras med produkter som innehåller alkohol, men även vanlig såpa går bra. 
Det är också bra om man tar för vana att ha ett skydd på sin tandborste och hänga badrockar och handdukar långt från toalettstolen.

De senare kommer specifikt i kontakt med ansiktet och ögonen, så de måste skyddas på bästa sätt från fekala bakterier. Tvål kan dock stå på handfatet eftersom det är "självrengörande". Men om du vill vara på den säkra sidan, använd flytande tvål med dispenser.

Det samma gäller för handtorkar

Det samma gäller för handtorkar

pixabay

Handtorkarna som finns i många offentliga toalettrum för att främja hygien har visat sig vara kontraproduktiva för detta mål. På samma sätt som att spola på toaletten bidrar den kraftiga luftstrålen till att sprida virus och bakterier i luften, vilket får dem att bosätta sig där de annars aldrig skulle ta sig. Detta är ännu värre om det inte utförs regelbundet underhåll av filtret och strukturen på handtorken.

Så hur torkar du händerna när du är på ett offentligt toalettrum om du är särskilt uppmärksam på hygien? Tänk också på den ekologiska aspekten, händerna kan mycket väl lufttorkas genom att du skakar dem lite över handfatet för att låta överskottet droppa av.

Alternativt går det väldigt bra med en pappersnäsduk!

Advertisement