Malar i livsmedel: om du har dem i ditt hem är det för att du inte gör dessa åtgärder

av Titti Carlberg

10 September 2023

Malar i livsmedel: om du har dem i ditt hem är det för att du inte gör dessa åtgärder
Advertisement

Det är inte alla fjärilar som är vackra, färgglada eller som fladdrar graciöst bland blommor. Faktum är att det finns de som "springer runt" på ett irriterande sätt i hemmet, och i synnerhet tar de sig in i skafferiet. Det handlar om matmal, ganska irriterande insekter, som om de lämnas ostörda kan skapa riktiga angrepp. Idag tänkte vi prata om hur man jagar bort dem och hindrar dem från att nå förrädet där maten förvaras.

Det händer alltför ofta att man öppnar skafferiet och ser dessa små bruna fjärilar komma fram för att börja vandra runt i huset, de är inte farliga, men otroligt irriterande. Detta är varför det är nödvändigt att hitta en lösning  som gör att du kan bli av med dem så snabbt som möjligt.

Låt oss se i detalj vilka knep som gör att du kan undvika att ha dem i ditt hem.

via Homes And Gardens

Advertisement

Var kommer matmal ifrån?

Var kommer matmal ifrån?

Mvuijlst/Wikimedia Commons

Vi frågar oss ofta "men var kommer matmalen ifrån?". Precis som med flugor och myggor räcker det med att ha ett öppet fönster för att släppa in dem, men i verkligheten är det vanligaste fordonet shoppingkassar.

Faktum är att när du går till marknaden, särskilt när du köper "lösa" produkter som torkad eller färsk frukt, baljväxter och spannmål, händer det att larverna redan finns. I praktiken är det vi själva som bär hem dem, under färden kläcks äggen och omeletten är klar, så att säga. Det kan tyckas att det inte finns något alternativ, men det finns faktiskt några praktiska lösningar på dessa olägenheter.

Advertisement

Lösningar för att unvika att bli angripen

Lösningar för att unvika att bli angripen

Pexels

Förebyggande är bättre än desinfestation. Det bästa botemedlet är att planera i förväg. När du kommer hem med shoppingkassen är det bäst att direkt kontrollera att du inte har fått några matfjärilar med dig hem. Rådet är att hälla allt i en behållare, undvika plastpåsar som dessa insekter lätt kan sticka hål på. Att rengöra skafferiet med vatten och vinäger, och undvika smulor är en god vana.

Kontrollera skafferiet med jämna mellanrum. Även om du kollar påsarna noga så kan matfjärilar då och då komma in "direkt genom ytterdörren". Det är därför nödvändigt att regelbundet övervaka insidan av skåpen, för att identifiera eventuella objudna gäster, innan de orsakar skada. Det finns även klibbiga fällor som gör att du kan undvika användningen av insekticider.

CSIRO/Wikimedia Commons

CSIRO/Wikimedia Commons

Slutligen kan en annan lösning vara att dra fördel av naturpreparat. En blandning av bikarbonat, lagerblad och kryddnejlika är ett utmärkt medel mot matfjärilar. Dessa produkter innehåller ämnen, som när de släpps ut i miljön, är obehagliga för de glupska malen.

Vad använder du för att jaga bort dem? Låt oss få veta vilket och om våra råd fungerar.

Advertisement