Undvik att ge sockervatten till bin: det kan få mycket negativa konsekvenser

av Titti Carlberg

01 Juni 2023

Undvik att ge sockervatten till bin: det kan få mycket negativa konsekvenser
Advertisement

Bin är, som vi vet, notoriskt grundläggande insekter för vårt ekosystem och en värdefull tillgång för människor. Trots den ömsesidiga rädslan för att komma i kontakt räcker det att upprätthålla lämpliga avstånd för att säkerställa fredlig samexistens. För att skydda och säkra dem vidtas olika åtgärder, så pass att vissa bikupor är under videoövervakning för att se till så att inga obehöriga närmar sig dem. 

Det har dock spridits en metod på sociala medier som ska hjälpa trötta bin: förvisso en vänlig gest, som dock inte får de önskade effekterna, långt ifrån. Låt oss se vad det handlar om.

via Gloucestershire Live

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Det verkar som att det inte är en bra idé att erbjuda trötta bin sockervatten. Faktumet att förbereda blandningen och lämna den på trädgårdsbordet, på balkongen eller på en fönsterbräda kommer från ett inlägg som blev viralt på Facebook, där det rekommenderades att hjälpa dessa värdefulla insekter att regenerera sig med en boost av energi under deras mödosamma flygturer. Faktum är att många webbanvändare trodde att förslaget kom från David Attenborough, men så var det inte.

I verkligheten kan denna gest, som förvisso kan vara snäll och stödjande för bin, få katastrofala konsekvenser, vilket leder till arrestering av avslöjande av felaktig information. Men tyvärr har miljontals människor sett inlägget och många av dem har bestämt sig för att omsätta det i praktiken.

Så, om du stöter på några videor eller inlägg som föreslår att du ska ge sockervatten till bin, undvik att göra det. Experter har förklarat att detta, trots goda avsikter, skulle göra mer skada än nytta.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Inlägget i fråga löd: "Under de senaste fem åren har populationen av bin minskat med 1/3. Om de skulle försvinna från jordens yta skulle människan ha bara drygt fyra år kvar att leva. Ofta på våren kan det verka som att bin håller på att försvinna eller redan har försvunnit, men det stämmer inte. Bin kan bli trötta och har inte alltid tillräckligt med energi för att återvända till bikupan. Om du ser ett trött bi i ditt hem kan en enkel lösning på socker och vatten hjälpa till att återuppliva det utmattade biet. Blanda helt enkelt två matskedar vitt strösocker med en matsked vatten på en sked och lägg den inom räckhåll för biet."

BBC har meddelat att detta kan orsaka betydande skador på biarterna, som redan är tillräckligt utsatta och genom att erbjuda dem denna lösning riskerar du att se en hel svärm komma i riktning mot ditt hem. Faktum är att experter hävdar att bin med största sannolikhet, efter att ha upptäckt det söta vattnet, återvänder till kupan för att bjuda in alla sina följeslagare att följa det i riktning mot källan.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Detta kan alltså få förödande effekter både för oss och framför allt för dem: visst kan lite socker hjälpa ett trött bi att återfå sin styrka, men större doser är farliga och representerar inget näringsvärde för dem. Om bin skulle 'stjäla' vårt socker och lagra det i kupan som honung, skulle de sluta söka nektar från blommor, vilket skulle innebära att de inte skulle kunna mata sina larver. Dessutom, om de använde socker istället för honung, skulle biodlare finna sig i att utvinna sockerlag och sälja det som honung, vilket skulle innebära många etiska och juridiska problem.

Om vi verkligen vill hjälpa bin måste vi plantera mer blommor.

Advertisement