Hanmöss är rädda för bananer: varför detta konstiga fenomen?

av Titti Carlberg

30 September 2023

Hanmöss är rädda för bananer: varför detta konstiga fenomen?
Advertisement

De vanliga gnagare som ofta lever i städer och i synnerhet i avlopp är kända för att vara glupska och slukar praktiskt taget allt. När de är hungriga gör de ingen skillnad på kött, frukt, eller ens telefonledningar och rör. Deras tänder är väldigt hårda och motståndskraftiga, vilka har förmågan att buckla även extremt fasta material. I praktiken är de unika djur som man vet väldigt lite om men som säkerligen har en utmärkt aptit.

Det finns dock ett livsmedel som har en betydande avskräckande effekt på dem. Visste du att i synnerhet hanarna fruktar bananer? Anledningen är väldigt märklig.

via livescience.com

Advertisement

En frukt som skrämmer gnagare

En frukt som skrämmer gnagare

pexels

Ja, du läste rätt, hanmöss fruktar bananer. Men vad finns det i denna frukt som skrämmer dem så mycket? Kan det vara färgen? Formen? Smaken? Forskare vid McGill University gjorde denna upptäckt.

Upptäckten av denna märkliga reaktion för bananer skedde av en slump: vissa exemplar av hanmöss, särskilt unga hanar, visade en topp av stresshormoner när de var i närheten av gravida honor eller under amningsfasen av avkommorna.

Orsaken till ökningen av stresshormoner hittades senare i honans urin, vilket innehöll en förening som kallas 
n-pentylacetat. Denna förening är inget mindre än den som ger bananer sin typiska lukt: när vi köper en klase bananer och känner lukten från den nära fruktskålen, är det just n-pentylacetat.

Forskarna verifierade sedan om förekomsten av bananer i närheten av hanmöss faktiskt utlöste samma hormonella reaktion och de fick bekräftelse på att hanarna fruktar bananer, med tanke på den plötsliga frisättningen av stresshormoner.

Advertisement

Rädslans kemi

Rädslans kemi

pixabay

Men varför utlöser den här föreningen en sådan reaktion hos hanarna? Forskarna upptäckte att det handlar om en försvarsmekaninsm hos honorna. Hanmössen, särskilt de som inte har någon relation till honor, tenderar att vara väldigt aggressiva mot nyfödda. Honorna, för att hålla hanarna på avstånd med deras onda avsikter, släpper därför föreningen i urinen, vilket skickar ett mycket tydligt budskap till oönskade partners: "Du bör hålla dig borta från mina barn!".

British Pest Control Association/Flickr

British Pest Control Association/Flickr

Ökningen av stresshormoner är samma som mössen upplever när de känner risken för en attack och början på ett slagsmål. Upptäckten att möss är rädda för bananer, eller snarare att honorna skickar exakt samma kemiska signaler riktade mot hanarna, är en väldigt intressant upptäckt.

Inom det vetenskapliga området är liknande kemiska meddelanden välkända, men de skickas mest från hanar till honor: det faktum att, när det gäller möss i denna specifika situation, det istället är honorna som kommunicerar genom kemiska föreningar, var helt oväntat.

Vad får vi ut av denna forskning? Tja, om du har en liten hanmus hemma är det bäst att du inte låter honom se bananerna du brukar köpa...

Advertisement