Den dolda "talangen" hos hamstrar: de tål motsvarande 21 flaskor vin om dagen

av Titti Carlberg

03 Januari 2022

Den dolda "talangen" hos hamstrar: de tål motsvarande 21 flaskor vin om dagen
Advertisement

Djur slutar aldrig att fascinera oss. Under åren har många forskare ägnat sig åt att studera djur och deras bisarra beteenden, deras vanor och ritualer hos många arter som tillhör djurriket. Visste du att bläckfiskhonor kastar föremål mot hanar som gör oönskade "närmanden"? Det är faktiskt sant: under parningsfasen är bläckfiskhonor mycket selektiva och har konstiga beteenden. Men de är inte de enda djuren som beter sig på ett bisarrt sätt: hundar vänder sig mot sig själva i ett försök att bita sig i svansen, björnar gnuggar sig mot trädstammar för att klia sig på ryggen, älgar trampar på fermenterade äpplen.

En ICU-konsult från Bradford Institute for Health Research förklarar hamsterns bisarra "talang".

via Tom Lawton/Twitter

Advertisement
Flcikr

Flcikr

Hamstrar är mycket populära husdjur, även om de mest kända är hundar och katter. Det finns 19 arter av hamstrar, och dessa har ofta varit föremål för vetenskapliga studier, många av dessa studier handlar om att analysera förmågan hos hamstrar att tåla alkohol.

Doktor Tom Lawton, har i ett inlägg på Twitter, tagit upp just denna fråga. Han skrev: "I en tidigare diskussion med Doktor Christine Peters, upptäckte jag att inte alla känner till hamsterns fantastiska förmåga till alkohol. De älskar det såpass mycket att de föredrar att dricka 15% alkohol istället för vatten och att de tål mängder som är farliga för människan".

I själva verket tål en hamster den mängd alkohol som finns totalt i 21 flaskor vin. Detta beror på deras mycket effektiva lever: den kan filtrera och minska mängden alkohol som sedan cirkulerar i blodet.

Advertisement
Flickr

Flickr

Detta är ingen ny upptäckt: redan på 60-talet hade några forskare gjort studier på både hamstrar och möss. De upptäckte att möss kunde förmås att konsumera alkohol genom psykologisk konditionering, det vill säga genom att associera en ovillkorlig stimulans med en betingad stimulans. Hamstrar, å andra sidan, föredrog att dricka alkohol vid första bästa tillfälle

En annan forskning visade å andra sidan till och med att hamstrar föredrog alkohol framför dricksvatten: forskarna hade märkt att 88% av de vätskor som intogs av djur i fångenskap - alltså inte husdjur - kom just från alkohol och inte från vatten.

Men varför denna konstiga preferens? Motivet skulle ligga i kalorierna: vatten är kalorifritt, medan alkohol tillför kalorier till djur, viket skulle göra det möjligt för dem att överleva kalla temperaturer. 

Kände du redan till denna konstiga "talang" hos hamstrar?

Advertisement