Bläckfiskar upplever både fysisk smärta och känslomässigt lidande: en studie avslöjar deras "känslor" - Curioctopus.se
x
Bläckfiskar upplever både fysisk smärta…
Varför byta dem om de fortfarande fungerar? 18 objekt som efter många år fungerar fortfarande. En konstnär använder artificiell intelligens för att återskapa ansikten från historiska figurer: 13 bilder med förslag

Bläckfiskar upplever både fysisk smärta och känslomässigt lidande: en studie avslöjar deras "känslor"

02 April 2021 • Av Titti Carlberg
862
Advertisement

Ofta tror vi människor, med en antydan om förmodad överlägsenhet, att vi är de enda varelserna på jordens yta som upplever känslor och smärta på ett komplext och djupt sätt. Visst så är det dock inte, och vi inser det när vi upptäcker att även de mest "oväntade" djuren kan leva upplevelser som liknar dem vi lever.

Tänk till exempel på bläckfisk. Den viktiga studien vi ska berätta om har belyst en oväntad och lite känd aspekt av deras känslor, nämligen upplevelse av smärta. Enligt vad som har dykt upp kan inte bara dessa bläckfiskar känna smärta på en fysisk nivå, utan de lider även på en känslomässig nivå. Hittills okänd kapacitet hos ryggradslösa djur. 

image: Piqsels

Allt är kopplat till nervsystemet hos dessa djur, som av forskare anses vara särskilt komplexa ur neurologisk synvinkel. Fram tills resultaten av denna studie publicerades var det oklart om det fanns ryggradslösa djur som kunde uppleva smärta fysiskt och emotionellt. Det är därför Robyn Crook, en neurobiolog vid San Fransisco State University, bestämde sig för att gräva lite djupare.

Laborationerna varade i flera år, och hon återskapade flera smärtsamma situationer för bläckfisken med utgångspunkt från samma metoder som användes för liknande experiment på gnagare. Sökningarna var komplicerade och detaljerade, men de ledde till ganska oväntade resultat. Precis som däggdjur kan bläckfiskar känna nöd och lidande inför smärta. Efter att ha upplevt ett litet trauma från en injektion visade dessa djur en preferens för de ställen där smärtan lindrades, medan de undvek det där de upplevde den negativa upplevelsen.

image: Snappygoat

"Detta är en mycket komplex förmåga -förklarade crook- som länkar en subjektiv känsla om deras kroppstillstånd till ett nytt sammanhang, och sedan kommer ihåg och undviker detta sammanhang som antyder att bläckfisken är medveten om vad den har upplevt och upplever". Verkligen anmärkningsvärt, med tanke på att detta är en absolut nyhet för ryggradslösa djur.

Man kan alltså säga att bläckfiskar har en hjärna och ett nervsystem som liknar de hos små ryggradsdjur som reptiler eller amfibier, snarare än bläckfiskar. Enligt vad som har framkommit från den amerikanska forskningen skulle dessa varelser också kunna lokalisera smärtan och "differentiera" den baserat på den position i vilken den induceras. "Vi ville mäta bläckfiskens affektiva tillstånd så att vi kunde utvärdera smärtstillande medel och andra ingrepp som kan främja dessa djurs välbefinnande", säger forskaren.

 

Advertisement

Tydligen verkar det som att de har lyckats. En sådan upptäckt öppnar i själva verket helt nya perspektiv på hur vi relaterar till djur som bläckfiskar och man hoppas, återigen enligt vad experterna har rapporterat, att det kan främja beteenden som passar deras behov och deras känslor. Naturligtvis kommer vi från idag att se på bläckfiskar med andra ögon, det är vi säkra på!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack