Koffein och tein är samma molekyl: så varför har de olika effekter?

av Titti Carlberg

01 Oktober 2023

Koffein och tein är samma molekyl: så varför har de olika effekter?
Advertisement

Te och kaffe, dessa två drycker har alltid uppfattats som olika och antagonistiska. Ändå innehåller de koffein och tein, som även om de har olika namn, är exakt samma molekyl.
Men vilken är då skillnaden mellan kaffe och te? Vilka är effekterna, fördelarna och varför är det bättre att konsumera dessa drycker i måttliga mängder? 

Vi kommer att svara på alla dessa frågor här.

Advertisement

Olika namn på samma sak

Olika namn på samma sak

Jynto (talk)/Wikimedia

Som vi nämnde, koffein och tein är färgstarka sätt att kalla molekylen 1, 3, 7-trimtylaxantin, en alkaloid med en kraftfull stimulerande effekt på nerv- och kardiovaskulära systemet. Trots denna obestridda koppling mellan de mest kända ämnena i två av de mest populära dryckerna, är effekterna på kroppen inte desamma.

Advertisement

Vad förändras i organismen

Vad förändras i organismen

Arek Socha/Wikimedia Commons

Sättet på vilket kroppen absorberar och metaboliserar koffein och tein är väldigt olika, och därför förändras också effekterna. Faktum är att tein smälts och assimileras långsammare. Koffein, å andra sidan, är mer snabbverkande genom att det förs ut i blodet direkt när man dricker en kopp kaffe.

Detta förklarar varför kaffe ger en boost av energi som te inte ger. Det senare lyckas dock ge en långvarig koncentration utan biverkning av nervositet.

En annan orsak till en så markant skillnad i resultat är molekylens koncentration. Faktum är att en kopp kaffe har 4 gånger dosen trimetylaxantin jämfört med en kopp te. Slutligen har bärnstensdrycken tanniner och teanin, som tillsammans med sin energiska kraft också har avslappnande egenskaper.

Mellan välmående och missbruk

Mellan välmående och missbruk

pxhere

Båda dryckerna, kaffe och te, alltså koffein och tein har sina fördelar. Kaffe bör dock drickas med större försiktighet. Anledningen ligger uppenbarligen i dess större kraft och koncentration hos molekylen. Ju mer intensiv kraft, desto mer förstärks eventuella biverkningar.

Det är särskilt lätt att bli beroende av kaffe. Att sluta dricka det genererar symptom som irritabilitet, energiförlust, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Som tur är är det tillfälliga störningar som försvinner inom ett par dagar.

Den dolda faran i livsmedel

I allmänhet bör både kaffe och te drickas sparsamt. Faktum är att man måste tänka på att samma stimulerande ämne också finns i många andra livsmedel och drycker, även på ett dolt sätt, eller utan att man vet om det. Choklad, vissa mediciner och energidrycker är några utmärkta exempel.

Det är därför du bör känna till vad det är du äter annars riskerar du att få i dig koffein och tein i alltför höga doser, utan att du inser det. Att vara uppmärksam är grundläggande för din hälsa och välbefinnande.

Hur mycket koffein eller tein finns det i te?

Hur mycket koffein eller tein finns det i te?

NuCastiel/Wikimedia Commons

Att dricka te gör att du kan ha större kontroll över mängden koffein som konsumeras: i själva verket innehåller inte alla sorters te samma mängd koffein, eller tein, om du föredrar att vi kallar det så.
Här är mängderna koffein i de olika sorterna te:

  • Matcha: 126 mg per 100 ml
  • Svart te: 37 mg per 100 ml
  • Grönt te: 31 mg per 100 ml
  • Vitt te: 27 mg per 100 ml

Och kaffet? För en espresso är mängden koffein cirka 173 mg per 100 ml. Matcha-te är därför den sorten som kommer närmast mängden koffein i en vanlig espresso: under dagen kan du kombinera och varva en kopp kaffe och en kopp te för att hålla energin på en konstant nivå, men var noga med att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen koffein, satt till 400 mg av FDA, men mängden kan variera beroende på specifika hälsotillstånd.

Informationen i detta svar är generell till sin natur och är avsedd för informationsändamål. Det utgör inte medicinsk rådgivning, och det är heller inte en ersättning för råd, diagnos eller behandling som tillhandahålls av kvalificerad vårdpersonal.

Kontakta alltid en läkare eller annan kvalificerad sjukvårdspersonal om du har frågor eller funderingar om din hälsa.

Advertisement