Behöver vi verkligen äta och dricka mejeriprodukter? Svaret kommer från vetenskapen - Curioctopus.se
x
Behöver vi verkligen äta och dricka…
En grundskola i Skottland vill att alla barn ska bära kjol för att upplysa om jämställdhet Hon bjuder on hela familjen på julmiddag men väntar sig att varje gäst betalar 21 $

Behöver vi verkligen äta och dricka mejeriprodukter? Svaret kommer från vetenskapen

08 November 2021 • Av Titti Carlberg
539
Advertisement

Från tidig ålder har våra mor- och farföräldrar och föräldrar alltid påmint om oss om hur viktigt det är att dricka mjölk. "Om du dricker mjölk blir du stor och stark" eller "mjölk är bra för benen i din kropp"...

Det här är bara några av de fraser vi har hört otaliga gånger medan vi smuttar på en kopp varm mjölk. Men kan vi vara säkra på att detta livsmedel, och i allmänhet dess innehåll, är så bra för vår organism? Den vetenskapliga studien vi ska berätta om, har ifrågasatt just denna fråga, och här redovisar vi deras svar och slutsatser.


Är mejeriprodukter verkligen bra för vår kropp? Säkert har många av oss redan en åsikt om det, kanske betingad av vanor eller av vad de alltid har förletts att tro. Enligt den vanliga mentaliteten  skulle faktiskt mjölk och mejeriprodukter vara mycket bra för kroppens tillväxt och utveckling. 

Men vi kan inte förlita oss enbart på åsikter: för att veta om mejeriprodukter verkligen är utmärkta allierade för vår kropp måste vi vända oss till vetenskapen. Därför har ett team av forskare beslutat att testa detta uråldriga koncept och noggrant analysera de långsidiga effekterna av mejeriprodukter i vår kropp.

Mjölk, på ett vetenskapligt plan, är ett mycket intressant livsmedel. Sockret som finns i den, kallat laktos, kräver ett kemiskt ämne (enzym) som kallas laktas för att den ska kunna absorberas regelbundet av våra tarmväggar och följaktligen ge oss den näring vi behöver. Faktum är att som spädbarn producerar vi alla tillräckligt med enzymer för att absorbera bröstmjölken. Det intressanta är att detta inte gäller för alla spädbarn i världen. I populationer där mjölkkonsumtionen alltid har varit historiskt låg, såsom de i Fjärran Öster, slutar de flesta barn produktionen av enzymer som gynnar absorptionen av laktos, vilket genererar en stark intollerans under de följande åren.

 

I Europa, eller i andra delar av världen där mjölkkonsumtionen alltid har varit hög, fortsätter dock de flesta barn att producera tillräckligt med enzymer fram till vuxen ålder och kan lätt smälta mjölken och dess innehåll. Det uppskattas att bland dem som dricker mjölk regelbundet, är det bara 5% som blir laktosintolleranta.

Efter många studier noterade forskare att produktionen av enzymer som hjälper till med nedbrytningen av laktos i vuxen ålder, är faktiskt en ärftlig genetisk variation. Historiskt sett har faktiskt mjölk alltid varit en användbar källa till protein, energi, kalcium, fosfat och jod. De som är bättre på att smälta laktos är i allmänhet starkare i konstitutionen, lever hälsosammare och mer balanserade liv. Det verkar som att den genetiska mutationen börjar just här, eftersom personer som kan dricka stora mängder mjölk kan skapa mer respekt än de som är intolleranta mot laktos.

Om du älskar mjölk, men har upptäckt att du inte klarar att smälta den, oroa dig inte! Idag, tack vare sofistikerad teknik och bearbetningsmaskiner, finns det olika sorter av mjölk på marknaden, från lättmjölk till (nästan) helt laktosfri.

 

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack