Denna man konsumerar gammal mat för att bevisa att det fortfarande är ätbart, med oväntade resultat

av Titti Carlberg

24 Maj 2023

Denna man konsumerar gammal mat för att bevisa att det fortfarande är ätbart, med oväntade resultat
Advertisement

Många människor försöker komma på hur de ska kunna spara pengar, om det är möjligt att avstå från överflödiga och icke-nödvändiga inköp, när det gäller livsmedel, förändras situationen, eftersom det är en primär vara. Det finns många olika idéer för att dra ner på kostnaderna, såsom användning av kuponger och rabatter.

En ung influencer använder sig dock av en avgjort annorlunda metod: han konsumerar livsmedlen även efter sista utgångsdatum, undviker att slänga och delar riktiga utmaningar vad det gäller livsmedel på sociala medier.

via Times Now

Advertisement
Gavin Wren/Twitter

Gavin Wren/Twitter

Gavin Wren har blivit populär på sociala medier för sin vilja att ta itu med matsvinn. För att göra detta filmar han sig själv medan han äter mat där bäst före datumet har passerat och delar sedan videorna på webben. En metod för att spara, men framför allt för att inte slänga något som potentiellt fortfarande är bra. Sålunda filmade mannen sig själv på väg in i sitt kök där han tog fram en låda ost och avslöjade inköps- och öppningsdatumet och även bäst före datumet som överskridits med nästan fyra månader.

"Den ser bra ut" sa Gavin innan han tog en tugga av en nyskuren skiva. "God ost. Den smakar dock olika från en vecka till en annan." Detta  är bara en av många utmaningar som delas på hans profiler, alla centrerade runt konsumtion av gammal mat. "Jag ville komma på et sätt att hjälpa människor att minska på matsvinnet" förklarade influencern och tillade att det är ett enormt problem som skulle kunna lösas om alla slutade slänga livsmedel som fortfarande är goda.

Advertisement

Wren råder dock att inte följa hans exempel till punkt och pricka, eftersom det kan vara riskabelt: med sina videor vill han bara inbjuda till större förståelse för hur man kan minska avfallet, men utan överdrifter. I sina många videor har han ätit alla sorters utgångna livsmedel, vilka dock har äventyrat hans hälsa, men han berättar inte med vilka konsekvenser: ett av hans mest otroliga exempel var att dricka mjölk 42 dagar efter utgångsdatumet, som han hävdar inte hade blivit dålig, och yoghurt som var 43 dagar gammal, på vilken det hade börjat växa mögel på ytan, men som han sa "smakade fortfarande bra".

Endast i ett fall fick han biverkningar: konsumtion av spenat, vilket orsakade honom matförgiftning. "Det såg inte bra ut, men jag tänkte att det nog inte var några problem. Jag rörde ner det i pasta utan att det överhettades och det smakade bra". Efter att han ätit upp allt så mådde han inte speciellt bra.

Vad tycker du om hans beteende? Brukar du äta mat efter utgångsdatumet för att inte slänga något?

Advertisement