Pizzan är rund och kartongen fyrkantig: har du aldrig undrat varför?

av Titti Carlberg

03 Oktober 2023

Pizzan är rund och kartongen fyrkantig: har du aldrig undrat varför?
Advertisement

Pizzan är rund och kartongen är fyrkantig, detta låter nästan som de där "fysikens lagar" som styr universums balans. Men det har inte alltid varit så. Faktum är att det är en uppfinning som patenterades när hemleverans och hämtmat började spridas.

Den här typen av förpackningar anses numera vara normala, trots att det under lång tid, och av många människor, har ansetts vara ett riktigt slöseri. Kartongen är komposterbar och kan därför slängas, men den kan bara användas en gång. Utöver miljökonsekvenserna, har du någonsin undrat varför förpackningen och innehållet i den kanske mest kända rätten i världen har en annan form?

via theatlantic.com

Advertisement

Varför lägger man en rund pizza i en fyrkantig kartong?

Varför lägger man en rund pizza i en fyrkantig kartong?

freepik

Att pizzan är rund och kartongen fyrkantig är inte av en slump. Faktum är att det finns en exakt anledning bakom detta geometriska val, eller snarare flera. Idag kommer du upptäcka dem alla.

  • Enkel att skapa: även om den har ett antal sidor att stänga och hål för att säkerställa perfekt konservering av pizzan, kan pizzakartongen, som vi känner den, göras av en enda bit kartong. En rund kartong skulle istället kräva att man monterade separata delar.
  • Att de fyrkantiga kartongerna är gjorda av ett stycke ger också en annan fördel: när de är tomma kan de plattas ihop och därmed garantera ett bra utrymmessparande.
  • Många förpackningar är "traditionellt" fyrkantiga: detta beror på att parallellpipedformen är mest bekväm när det kommer till stapling och förvaring.

Advertisement

Pizzakartongens historia

Pizzakartongens historia

Willis Lam/Flickr

Pizzakartongens effektivitet och användbarhet var okänd ända fram till man tänkte på vilken typ av produkt den skulle kunna innehålla.

Prova med att sätta dig i en uppfinnares stol: du måste designa en behållare, för en varm maträtt som avger fukt, så att den kan transporteras från pizzerian till någons hem, ombord på ett fordon eller för hand. Behållaren måste självklart se till att pizzan hålls varm och framför allt intakt. Just det, pizzans ovansida är "klibbig", den ska inte nudda någon sida av behållaren.

Åtagandet verkar inte vara så enkelt, ändå finns det en uppfinnare av pizzakartongen, som dessutom lyckades med råge, så pass att den mer än 50 år efter uppfunningen finns kvar, praktiskt taget oförändrad.

Vem är förresten uppfinnaren av den fyrkantiga pizzabehållaren i kartong? 

Forskningen leder oss till namnet Tom Monaghan, grundaren av den berömda amerikanska kedjan Domino's Pizza, även om namnet Sergio Boscolo också dyker upp, en italiensk entreprenör som, efter att ha "patenterat" pizzakartongen, grundade ett tillverkningsföretag, Trebox, fortfarande verksam i Italien.

Varför är pizzan rund?

På tal om former, då kan vi också fråga oss varför pizzan är rund, när den "fyrkantiga" formen har blivit så berömd. Även i detta ligger svaret i enkelheten att utföra:

  • Under jäsfasen har pizzadegen formen av en "boll". Vid efterföljande bearbetning bibehålls därför den "runda" formen.
  • Vissa pizzabagare rullar ut degen genom att rotera den i luften för att få en naturlig cirkulär form.
  • En rund form kan enkelt delas upp i så kallade slice.
  • Regleringen av traditionell napolitansk pizza fastställer att pizzan måste vara rund till formen (en skiva).

Under 2017 skapade Apple en annons som visade ett kreativt team som arbetade med - uppenbarligen med hjälp av ett omfattande sortiment Apple-produkter - att designa en innovativ, rund pizzakartong. Hittills verkar det som att påhittet om en pizzakartong i en annan form än en parallellepiped, är att förbli en fantasi, eftersom den traditionella formen råder över hela världen.

Advertisement