Kockars hemlighet: de slänger inte skalet från vattenmelonen utan återanvänder det

av Titti Carlberg

24 Juli 2023

Kockars hemlighet: de slänger inte skalet från vattenmelonen utan återanvänder det
Advertisement

När sommaren kommer med sin värme svarar naturen med törstsläckande frukter, så att du, genom att äta dem, kan motverka fysiskt höga temperaturer. Sommarfrukternas kung är utan tvekan vattenmelonen. Ett livsmedel med ett skal i mörkgrön färg med väldigt ljusa nyanser, vilket döljer ett mörkt rödfärgat fruktkött med en unik smak. Den är bland annat en perfekt ingrediens att ha i fruktsallader. Men när vi äter den slänger vi skalet i soporna, vilket är ett enormt slöseri. Men finns det ett sätt att undvika det?

via Savoring Italy

Pexels

Pexels

På sommaren är marknadsdiskarna fyllda med vattenmeloner, och det är många som köper dem för att kunna festa tillsammans med vänner, men när du väl har skalat en, vad gör du med skalet? Det slänger man, men det finns faktiskt ett sätt att minska avfallet avsevärt, så pass att även krögare har bestämt sig för att använda sig av det. Vad är det för trick?

Ursprunget till vattenmeloner är inte känt, den tros komma från Afrika, söder om Sahara, men framför allt tror man att den egyptiska civilisationen var de första att odla den. Därifrån spreds den till att erövra hela världen och nu anses den vara en mångsidig ingrediens som kan användas i både söta och salta preparat.

Advertisement
Ivva/Wikimedia Commons

Ivva/Wikimedia Commons

Inuti den kan man se knallrött fruktkött prickad med svarta frön, och den är framför allt rik på vitamin A och C. Även skalet som dock kastas, är rikt på viktiga näringsämnen som C-vitamin,lykopen och citrullin. Det är dock bara ett fåtal personer som känner till att, istället för att slänga skalet, kan det användas för smakrika recept. Krögare har avslöjat hur de återanvänder skalet istället för att slänga det.

Pxfuel

Pxfuel

Kockar har bestämt sig för att återanvända skalet till att göra marmelad på det.

Man tar bara den vita, inte den gröna, delen av skalet och tillsätter lite socker, citronsaft, lite stjärnanis och mald kanel. Efter tillagningen av dessa ingredienser är det bara att hälla det i steriliserade burkar. Denna marmelad är perfekt att bre på rostat bröd eller skorpor.

Det finns även andra recept som gör att du kan återanvända skalen istället för att slänga dem: du kan mixa dem och förbereda iskuber, du kan göra inlagd vattenmelonskal, eller förvandla dem till gelegodis.

Kände du redan till dessa recept?

Advertisement