Intelligenstest: vad saknas i sekvensen? Det är inte 6:an

av Titti Carlberg

23 Juli 2023

Intelligenstest: vad saknas i sekvensen? Det är inte 6:an
Advertisement

Intelligenstest har alltid spelat, och spelar fortfarande, en avgörande roll i försöket att kvantifiera och förstå en individs kognitiva förmåga: de är med andra ord verktyg som används för att mäta och utvärdera en individs intelligens. Tester som mäter intelligenskvoten syftar till att ge en poäng som representerar indvidens nivå av intellektuell förmåga.

Det här spelet mäter på sätt och vis individers intelligens: man bör ha vissa kognitiva färdigheter för att förstå vad som ersätter frågetecknet i sekvensen. Klarar du det?

via riddlester.co

pixabay

pixabay

Du kanske tyckte att det var lätt att lösa den här testen: efter att ha läst siffrorna 1, 2, 3, 4 och 5 i följd är det allt för lätt att säga "6": men vi sa redan i rubriken att det inte är siffran 6. Det kunde inte vara på det sättet, det skulle ha blivit alldeles för lätt och vi skulle bara ha slösat bort din tid.

Anledningen till att vi erbjuder dig det här testet är istället en annan: svaret är inte vad de flesta skulle tro, och vi vågar säga att det inte uppnås med matematiska färdigheter. Så, om du har plockat fram miniräknaren kan du lägga den åt sidan eftersom den ändå inte är till någon hjälp för att komma fram till det rätta resultatet.

Advertisement
Curioctopus

Curioctopus

Spelet verkar väldigt enkelt, men faktum är att det är endast ett fåtal människor som kan säga vad frågetecknet ersätter utan att be om någon ledtråd.

Om du ännu inte har hittat det saknade elementet och du behöver en ledtråd, får du en här: försök tänka bortom siffrorna, tänk särskilt på de platser där du kan se samma siffror uppställda på samma sätt.

Kommer du inte på det? Tja, innan vi avslöjar lösningen, kan vi tillägga att du med största sannolikhet "rör med handen" på dessa siffror flera gånger om dagen, nästan upprepande gånger.

Det här spelet har verkligen en lösning, men det rätta svaret är inte en siffra. Det stämmer, det finns ingen siffra under frågetecknet.

Det finns faktiskt ett R. Vissa av er kommer att ha svarat rätt, medan andra kommer att undra om det inte har uppstått ett skrivfel som bör rapporteras. Inte alls! Lösningen är bokstaven R. Men varför är det bokstaven R?

Dessa siffror är inget annat än växelspaken på ett 5-växlat fordon: om du tittar efter så finns dessa siffror arangerade på detta sätt på växelspaken. På vissa modeller är R placerad bredvid 1, men detta är det vanligaste arrangemanget.

R anger backväxeln som du lägger i när du vill förflytta fordonet bakåt. Men varför finns det ett R för att indikera backväxeln? Troligtvis står "R" för "Reverse"

Om vi går tillbaka till detta roliga spel kan vi säga att även detta är ett intelligenstest: intelligens betyder faktiskt inte bara att veta hur man gör komplicerade beräkningar, utan också att kunna vandra runt i sina tankar för att hitta det rätta svaret.

Advertisement