Du kan se det i hårdkokta ägg: vad indikerar den konstiga gröna ringen runt äggulan?

Titti Carlberg

25 Juli 2023

Du kan se det i hårdkokta ägg: vad indikerar den konstiga gröna ringen runt äggulan?
Advertisement

Har du någonsin lagt märke till att färgen på ett kokt ägg blir grönt, Det finns en specifik anledning till varför det blir det, förmodligen inte vad du har föreställt dig. Låt oss ta reda på varför tillsammans.

via Incredibleegg

Advertisement
Pixabay

Pixabay

I samma ögonblick som vi bestämmer oss för att njuta av ett kokt ägg under lunchen eller middagen händer något ovanligt och misstänksamt: när vi har skalat klart det inser vi att äggulan har ändrat färg, antagit en grönaktig nyans formad som en "ring".

Det finns en exakt anledning till denna förvandling och det har ingenting att göra med någon kontakt mellan ägget och grönsakerna som är förberedda till tillbehör.

Advertisement

Ägg: en mångsidig produkt med ett högt näringsvärde

Ägg: en mångsidig produkt med ett högt näringsvärde

Pixabay

Du har säkert märkt detta fenomen minst en gång, eftersom ägg är en produkt som finns i alla människors kylskåp. Detta livsmedel är särskilt mångsidig och konsumeras av de flesta för att göra ett brett utbud av recept. Dess föreningar har faktiskt många egenskaper och fördelar som kan bidra till allmänt välbefinnande, även om det rekommenderas att inte konsumera mer än ett om dagen om man har hälsoproblem som högt kolesterol, i så fall bör dosen minskas.

Den mest hälsosamma delen av ägget är utan tvekan äggulan, orange till färgen, vilken innehåller mineralsalter, fettlösliga vitaminer, lecitin, fett och kolesterol. Åggvitan, däremot, med en gelatinös och transparent konsistens innehåller kalium, natrium, magnesium, proteiner och B-vitaminer.

Dezidor/Wikimedia commons

Dezidor/Wikimedia commons

Dess näringsvärde är därför viktigt, även om det inte är ett lämpligt livsmedel för vissa kategorier av människor. Men det är väldigt viktigt att endast välja säkra kvalitetsprodukter och framför allt se till att de är färska.

Tillagningen av ägg kan varieras och det går dessutom snabbt att tillaga dem: på några minuter kan de bli antigen löskokta eller äggröra, du kan göra en omelett eller använda dem som ingrediens i andra maträtter som till exempel pasta eller hårdkokta.

Just den sistnämnda har den märkliga egenskapen vi vill prata om: varför får de den märkliga gröna färgen?

Den där gröna ringen runt äggulan: detta är vad det är

Den där gröna ringen runt äggulan: detta är vad det är

Den gröna ringen eller nyansen som vi ser uppträda runt gulan på ett hårdkokt ägg har en kemisk förklaring. Det är resultatet av växelverkan mellan järnet som finns i äggulan och svavelvätet som finns i äggvitan. När ägg kokas i mycket hög temperatur eller för länge, kommer denna förändring att ske på utsidan av gulan, precis där den möter äggvitan och de två sidorna kommer i kontakt.

Detta är inget att oroa sig över: ägget är fortfarande ätbart och den kemiska reaktionen kommer inte att orsaka några hälsoproblem. Den enda negativa effekten kan vara en liten förändring i smaken, som inte alla kanske gillar. För att övervinna detta besvär är det bara att sänka värmen på spisplattan eller låta ägget koka kortare tid.

Har du någonsin lagt märke till detta fenomen och undrat om det är farligt att äta en grön äggula?

Advertisement