Vad är punkten bredvid ögat till för? Det är otroligt viktigt

av Titti Carlberg

24 Juli 2023

Vad är punkten bredvid ögat till för? Det är otroligt viktigt
Advertisement

Våra ögon pratar för oss och det är de som är de första att träffa blicken hos dem som står framför oss. Utöver formen och färgen har de andra anmärkningsvärda egenheter. En av dessa är den lilla pricken som vi hittar inanför den nedre kanten av ögat, vilken har en otrolig betydelse.

via Cleveland Clinic

Tårar: inte bara när vi är ledsna

Tårar: inte bara när vi är ledsna

Imrankabirhossain/Wikimedia commons

Har du aldrig lagt märke till en liten prick på ögonlinjen? Dess namn är tårpunkt och den har en grundläggande funktion. Trots dess lilla storlek är dess uppgift av primär betydelse för ögats hälsa.

För att förstå dess grundläggande bidrag är det användbart att känna till processen som påverkar tårbildning. På den övre delen av ögat har vi tårkörtlar, vilka är ansvariga för produktionen av tårar. Dessa har, tvärtemot vad vi kanske tror, inte bara till uppgift att uttrycka känslor som sorg, utan de tar även hand om skyddet av våra ögon.

Advertisement
Mind/Facebook

Mind/Facebook

Inuti tårarna, som ser ut som en genomskinlig vätska hittar vi en blandning av vatten, salter, proteiner och fetter som samverkar för att hålla ögat fuktigt. När vi blinkar fördelas dessa ämnen på ett sådant sätt att de skapar en sorts skyddande film, kallad tårfilm, vilken garanterar smörjning som hjälper mot uttorkning i ögat.

I verkligehetn producerar vi inte bara tårar när vi gråter, utan kontinuerligt och ibland i överskott: i själva verket är det inte all mängd som används till smörjning av ögat. Vad händer med den "överblivna" kvantiteten och hur hanterar man den?

 

Tårpunktens grundläggande uppgift

Tårpunktens grundläggande uppgift

Pixabay

Här visar sig tårpunkten, i denna omständighet, vara grundläggande. Det finns egentligen två av dem: den som sitter i nedre ögonvrån och en i övre delen av ögat. De är placerade nära det inre hörnet, bredvid näsan och är ingångshål till tårdräneringssystemet.

Vad innebär det? Att de små hålen fungerar som "trattar" som gör att överflödig vätska absorberas. Vätskan rinner genom tårkanalerna, som i sin tur är anslutna till tårsäcken, vilken övergår till en större kanal som mynnar ut i näsan. Anledningen till att vår näsa rinner när vi gråter är just detta: överskott av tårdränering, som har sitt ursprung i tårpunkterna, drivs ut genom våra näsborrar.

Diogo Melo Rocha/Wikimedia commons

Diogo Melo Rocha/Wikimedia commons

I slutändan spelar denna lilla egenhet hos våra ögon en viktig roll för att hantera mängden tårar vi producerar. Om den inte gör sitt jobb kan överproduktionen resultera i suddig syn och för mycket smörjning, vilket gör att du "gråter" utan någon uppenbar anledning.
Dessutom skulle den överdrivna närvaron av tårar kunna associeras med en ansamling av bakterier och därav följande möjliga infektioner, om de inte effektivt utvisas från dessa mikrohål.

Kände du redan till dess verkliga funktion och betydelse för våra ögons hälsa?

Advertisement