Vissa människor har ett "speciellt" fotografiskt minne: de kommer ihåg allt som skett varje dag under deras liv

av Titti Carlberg

29 Maj 2024

Advertisement

Minnet är en värdefull skattkista som innehåller våra minnen, men det finns människor som har en "högre nivå" tack vare en speciell och sällsynt förmåga. Här är vad det handlar om.

Advertisement

Är det möjligt att komma ihåg alla ögonblick i ens liv?

Freepik

Vi skulle alla vilja kunna minnas alla ögonblick av våra liv i detalj utan att någonsin glömma någonting även om det skulle kunna ha nackdelar: att glömma obehagliga episoder kan faktiskt vara positivt, men det är vad vi har levt och upplevt som formar oss och gör oss till den vi är idag. Men det finns de som är naturligt begåvade med ett minne "av stål" och de som tenderar att vara mer glömska, eller kanske mer benägna till ett fotografiskt minne snarare än ett rumsminne och så vidare.

Bland oss finns det också de som är begåvade med en speciell "kraft": en förmåga att minnas som är mycket högre än genomsnittet, på grund av en sällsynt egenskap som väldigt få individer föds med och som tillåter dem att memorera specifika detaljer om upplevelser som normalt försvinner eller suddas ut med tiden. Men vad är det specifikt och vad kallas denna förmåga?

Advertisement

Highly Superior Autobiographical Memory eller HSAM

Professor James McGaugh och hans team från Center for Neurobiology of Learning and Memory på University of California Irvine, upptäckte 2006 först det som kallas mycket Highly Superior Autobiographical Memory eller HSAM. Människor med denna förmåga kommer ihåg alla detaljer från tidigare upplevda erfarenheter och detta leder till att de investerar mycket tid att tänka på sitt förflutna. De har en tydlig vision av sin egen historia, som en exakt och detaljerad kalender där varje fotografi är tydlig och placerad på rätt plats.

McGaught och hans kollegor hittade den första personen som identifierades med HSAM under forskning, hennes namn är Jill Price, en amerikansk författare från södra Kalifornien. Hon är den första människa som har diagnostiserats med hypertymesi. Price kommer ihåg vilken veckodag som motsvarade vilket datum som helst och vad hon hade gjort i detalj. Sedan 2006 har dussintals fler människor diagnostiserats med denna speciella gåva, som utforskas av vetenskapen.

Områden i hjärnan involverade i HSAM

Pexels

Många studier och forskning om Highly Superior Autobiographical Memory har genomförts för att undersöka detta fenomen och dess potentiella genetiska grund. En italiensk studie från 2020, utförd av "Vittorio Erspamer"-avdelningen för fysiologi och farmakologi på La Sapienza Universitetet, identifierade specifika områden i hjärnan som gör att människor som drabbats av HSAM kan komma ihåg händelser - även obetydliga - som inträffat ett specifikt datum. Dessa områden organiserar minnen temporärt utan att de bleknar med åren. På så sätt kan människor med hypertymesi minnas varje enstaka detalj från varje dag i sitt liv, även väldigt långt tillbaka.

Forskarna involverade 8 deltagare och bad dem minnas detaljer från 20 år tillbaka.

"Genom att skilja mellan gamla och nya minnen kan vi för personer med HSAM upptäcka en hög specialisering i hjärnans ventromediala prefrontala cortex, ett område som vi tror är utformat för att organisera högre kognitiva funktioner. Samma område verkar vara mindre exakt hos människor med ett normalt minne, vilket leder till att vi 'förväxlar' den tidsmässiga dimensionen av gamla och nya minnen" förklarar författarna till studien.

En märklig och speciell egenskap som det fortfarande finns mycket att upptäcka om.

Advertisement