Nu vet vi varför vi blinkar så ofta: det är inte bara för att skydda och fukta ögonen

av Titti Carlberg

26 April 2024

Advertisement

Hur mycket vet vi egentligen om människans syn och de organ som är involverade i denna process? En studie har undersökt varför vi blinkar så ofta och upptäckt något som går utöver de funktioner vi känner till.

Advertisement

Hur ofta blinkar vi dagligen?

Pexels

Att blinka ofta är helt normalt och naturligt, det är något vi alla gör. Även om det är en frivillig gest, som när vi vill "flirta" eller understryka en uppvisning av häpnad, är det i de flesta fall en omedveten reflex. En forskning syftade till att fokusera på denna aspekt av det mänskliga ögat för att se om det fanns något mer utöver det vi redan vet. 

Att blinka gör det omöjligt att visualisera bilden framför oss på näthinnan, så det verkar bisarrt att vår natur och evolution har fått oss att göra det så ofta. Faktum är, att i genomsnitt, när vi inte sover utför vi denna gest 3% till 8% av tiden. Det är känt att vi blinkar för att hålla ögonen fuktiga och smorda, men detta är en ganska överdriven tid för att tro att det är deras enda funktion. Därför undersökte forskare från University of Rochester i New York frågan och de upptäckte att vi blinkar också för en annan viktig roll.

 

Advertisement

Att blinka förbättrar synligheten

Förutom att hålla ögonen tillräckligt fuktiga bidrar ögonlocken avsevärt till en annan viktig mekanism: den att låta hjärnan bearbeta det som vi ser, det vill säga den visuella informationen.

Michele Rucci, professor på institutionen för hjärn- och kognitionsvetenskap, förklara: "Genom att modulera den visuella input som skickas till näthinnan, omformaterar blinkande effektivt visuell information och producerar luminanssignaler som skiljer sig drastiskt från de som normalt upplevs när vi tittar mot en punkt".

För att förstå hur blinkandet påverkar det vi ser, observerade Rucci tillsammans med Bin Yang och Janis Intoy, ögonrörelser och kombinerade insamlad data med datormodeller och spektraanalys av visuella inputsignaler.

Teamet mätte människors känslighet för att ta emot olika stimuli och upptäckte att blinkandet förbättrar synen på global scen.

"Vi visar att blinkning ökar styrkan av retinal stimulering och att denna effekt avsevärt förbättrar synligheten trots den tid som går förlorad vid exponering för den yttre scenen."

Synen liknar våra andra sinnen

Pexels

Den plötsliga rärelsen av ögonlocken när de stängs förändrar ljusmönstren som stimulerar närhinnan, och genererar en visuell signal för hjärnan som är annorlunda än den den får när ögonen är öppna och fokuserade på en viss detalj.

Yang, huvudförfattare till studien och doktorand i Ruccis laboratorie förkarar: "Tvärtemot vad man tror, förbättrar blinkning snarare än stör den visuella bearbetningen, vilket till stor delmkompenserar för förlusten av exponering för stimulansen".

I slutändan är synen baserad på en blandning av sensorisk input och motorisk aktivitet, ungefär som hörsel och lukt, där uppfattningen stöds av kroppsrörelser, vilket hjälper hjärnan att förstå den omgivande miljön.

Innan dessa fynd var tanken att synen avvek från de andra sinnena, eftersom bilden på näthinnan skickar tillräckligt tydlig rumslig information. Men så är det inte: "Synen liknar våra andra sensoriska modaliteter mer än vad man tidigare trodde" avslitar Rucci.

Blinkandet fräschar därför inte bara upp tårfilmen, utan är i alla avseenden en fas av bearbetning av den visuella informationen blicken fångar.

Advertisement