Korta möten innebär stora fördelar: detta är varför det är bra för oss att prata med främlingar

av Titti Carlberg

20 Februari 2024

Korta möten innebär stora fördelar: detta är varför det är bra för oss att prata med främlingar
Advertisement

Att prata med främlingar har alltid ansetts vara en unik upplevelse. Vissa kanske är rädda för det, kanske på grund av att man är för blyg eller av misstänksamhet, medan andra tycker att det är trevligt. Här bekräftar en forskning hur interaktioner med främlingar kan ha en positiv inverkan på ens humör och personlighet. Låt oss se i vilken mening och under vilka förhållanden.

Advertisement

Varför vill vi inte prata med främlingar?

Varför vill vi inte prata med främlingar?

Freepik

Svaren på rubrikfrågan är många och handlar på olika sätt om social rädsla, personlig osäkerhet, teknikens inflytande på vårt dagliga liv och så vidare. Enligt en forskning utförd av Gillian Sandström, från Institutionen för Psykologi på British Columbia universitetet, uppväger fördelarna med att interagera med främlingar faktiskt alla skäl som hindrar oss från att göra det. Sammanfattningen av studien lyder:

Varje dag har vi möjlighet att omvandla potentiellt opersonliga och instrumentella utbyten till autentiska sociala interaktioner, och litteraturen om lycka tyder på att vi skulle kunna dra nytta av att göra det. Med andra ord, att behandla en tjänsteleverantör som om han vore en bekant, det vill säga som en svag anknytning till oss, skulle kunna göra oss gladare.

Så, varför vill vi då inte prata med främlingar? Som vi nämnde tidigare är anledningarna olika.Vi underskattar ofta hur mycket andra kan uppskatta oss, sociala bekymmer får oss ofta att känna oss obekväma. Vissa människor är rädda för att bryta mot sociala normer eller att inte veta vad de ska säga, medan andra inte vill bli utdömda. Frågan om misstro är också viktig, som är kopplad till frågan om fördomar och bedömningar av utseende, för att inte tala om effekterna av smartphones. Men hur är det med fördelarna?

Advertisement

Ett experiment utmanar vår övertygelse

Ett experiment utmanar vår övertygelse

Pexels

Många forskare har undrat om det finns fördelar med interaktionermed främlingar. I synnerhet genomförde de två forskarna Nicholas Epley Och Juliana Schroeder ett experiment i denna mening. De bad några pendlare att prova interagera med främlingar i kollektivtrafiken och i väntrum. I många fall mötte de en viss motvilja på grund av övertygelsen att interaktionen inte skulle gå bra. De kanske trodde att främlingen skulle ha avvisat samtalet och som konsekvens förvärrat stämningen.

Naturligtvis visade resultaten av experimentet det motsatta: främlingar reagerade med nyfikenhet på interaktionerna med samtal som varade längre än förväntat. Det är ingen slump att Epley och Schroeders studie har titeln Mistakenly seeking solitude, översatt Att felaktigt söka ensamheten.

Korta möten ger stora fördelar: detta är varför det är bra för oss att prata med främlingar

Korta möten ger stora fördelar: detta är varför det är bra för oss att prata med främlingar

Pexels

Gillian Sandström konstaterar att det inte är nödvändigt att ha långa och komplexa samtal med främlingar. Även kortfattade interaktioner med främlingar kan leda till flera sociala fördelar för individen, som att öka ens självkänsla och självförtroende, eller att förbättra ens humör under dagen. Minimala sociala interaktioner, som ett leende eller ett utbyte av några ord, har en betydande inverkan på vårt humör. Kort sagt: det finns många fördelar med korta möten.

Sammanfattningsvis är oviljan att ha interaktioner med främlingar fullt förståelig. Oavsett om det är på grund av blyghet, misstänksamhet eller sökandet efter uppskattning, är det en normal reaktion på grund av vilken karaktär man har. Men ändå är interaktioner med andra utan tvivel fördelaktigt för humöret och självförtroendet. Även en kortfattad.

Advertisement