Hårstrån som tillhörde Beethoven har analyserats: här är vad som verkligen hände kompositören

av Titti Carlberg

21 Februari 2024

Hårstrån som tillhörde Beethoven har analyserats: här är vad som verkligen hände kompositören
Advertisement

Några forskare fokuserade på några hårstrån som tillhörde Beethoven och upptäckte vad som verkligen hände med det musikaliska geniet nästan två århundraden efter hans död.

Analyserat 5 av Beethovens hårstrån

Analyserat 5 av Beethovens hårstrån

Joseph Willibrord Mähler/Wikimedia commons - Public domain

Ludwig van Beethoven behöver egentligen ingen presentation: den tyske kompositören som levde mellan 1770 och 1827, präglade den västerländska musikens historia outplånligt, trots att han gradvis förlorade hörseln redan innan han fyllde 30. Trots detta hinder fortsatte han att komponera, spela piano och dirigera orkestrar, och förkroppsligade den högsta wienska klassicismen. 

Nu, nästan tvåhundra år senare har en studie avslöjat detaljer om de förhållanden som han befann sig i under den sista delen av sitt liv, genom att undersöka några av hans hårstrån som har bevarats till idag. Analyserna avslöjade tidigare okända uppgifter som kastade ljus över vad som verkligen hände med Beethoven.

Tack vare 5 hårstrån som samlades in under kompositörens liv har forskare rekonstruerat hans genom. Analys av stråna bekräftar progressiv hörselnedsättning, vilket är välkänt från kompositörens biografer och som han själv ville att han skulle vara känd för under sin levnadstid samt för eftervärlden. Analysen avslöjar dock också orsakerna, som hittills har varit okända i biografer och för experter, och även för Beethovens läkare.

Advertisement

Beethovens genom har sekvenserats

Beethovens genom har sekvenserats

Current Biology

Som bekant åtnjöt Beethoven inte en utmärkt hälsa under större delen av sitt liv, men ursprunget till hans problem bekräftades aldrig. Undersökningen av hårstråna som erhållits från samlare och ättlingar visade dock att kompositörens arvsmassa inkluderade olika ärftliga riskfaktorer, som kan representera den faktiska orsaken till hans försämring.

Tillsammans med befintliga förhållanden och Beethovens påstådda vanor, enligt Tristan James Alexander Begg, medförfattare till studien och biologisk antropolog från University of Cambridge, England, kan dessa faktorer ha varit avgörande.

Beethovens DNA framkallar tvivel om en familjehemlighet

Beethovens DNA framkallar tvivel om en familjehemlighet

Carl Jaeger - Library of Congress/Wikimedia commons - Public domain

Beethovens liv, som slutade i förtid vid 56 års ålder, hade ett avbrott i karriären på grund av dövhet, som började vid 25 års ålder och blev total när han var 45. Trots detta fortsatte han att komponera musik och skapa ovärderliga mästerverk som Symphony no 9, för att nämna en av dem.

För att nå dessa slutsatser var forskarna tvungna att inte bara analysera hårstråna, utan också vända sig till dokument och historiska medicinska rapporter om Beethovens hälsa. Av de 30 hårstrån som har överlevt fram till idag verkar de 5 som forskarna valde motsvara en man av centraleuropeiskt ursprung, vilket lämnar tvivel om äktheten.

Vidare framkom att Y-kromosomen i de fem undersökta hårstråna inte motsvarar de andra 5 individer som har samma förfader som Beethoven, som levde på 1300-talet: detta verkar antyda närvaron av ett barn utanför äktenskapet bland Beethovens förfäder.

I vilket fall som helst, nästan två århundraden senare har kompositörens önskan att göra sitt fysiska tillstånd känt för större allmän förståelse uppfyllts. 

Advertisement