Den största romerska legionen har upptäckts i en arkeologisk utgrävning i Israel: den är mer än 1.800 år gammal

av Titti Carlberg

20 Februari 2024

Den största romerska legionen har upptäckts i en arkeologisk utgrävning i Israel: den är mer än 1.800 år gammal
Advertisement

Arkeologiska upptäckter fortsätter utan att någonsin sluta att överraska oss: fyndet som vi ska berätta om idag ägde rum på israelisk mark, men har romerskt ursprung. Låt oss ta reda på mer.

Advertisement

En enorm forntida romersk militärbas i Israel

En enorm forntida romersk militärbas i Israel

Israel Antiquities Authority

En romersk militärbas hittades under utgrävningar i Israel, Mellanöstern. Det handlar om den enda legionen av så stor storlek som någonsin hittats i landet. De 1 800 år gamla arkitektoniska resterna av VI Iron Legion hittades av Israel Antiquities Authority i Tel Megiddo, platsen för den antika staden Megiddo, nära kibbutz Megiddo och byn Kfar Othnay, i norra Israel. ISAA beskriver det som "en unik möjlighet att upptäcka en del av den romerska legionärbasen i stor skala".

"Utgrävmingen registrerades av Yotam Tepper och Barak Tzin och finansierades av Netivei Israel National Infrastructure Company" står det i ett inlägg på Facebook av Israel Antiquities Authority, som handlar om att "undersöka Israels arkeologiska arv genom att bevara och undersöka antika platser". Under utgrävningarna upptäcktes "omfattande och imponerande arkitektoniska rester av via Pretoria (lägrets huvudgata), liksom ett halvcirkelformat podium och stenbelagda områden som var en del av en stor monumental byggnad för allmännheten."

Advertisement

Storleken på den romerska legionen i Israel

Storleken på den romerska legionen i Israel

Israel Antiquities Authority

Utgrävningarna är en del av ett stort infrastrukturprojekt som omfattar utbyggnaden av väg 66 för ökad trafiksäkerhet. Dr. Yotam Tepper berättar: 

"The Roman Legion lägret var den permanenta militärbasen för över 5.000 soldater i mer än 180 år, från 117-120 till cirka 300. Två huvudvägar korsar i mitten av det 550 meter långa lägret som är 350 meter bred, och detta var högkvarteret. Det var från denna baspunkt som alla avstånd längs de romerska kejsarvägarna till huvudstäderna i norra landet mättes och markerades med milstolpar.".

Resterna av byggnaden som bildade dess höjd har dock inte bevarats, tillägger han, eftersom de flesta av byggnadsstenarna avlägsnades under senare år och användes till andra byggprojekt under den bysantiska och tidiga islamiska perioden. Arkeologerna blev dock medvetna om militärlegionens existens redan år 2015, när en ytlig utgrävning för Jezreel Valley Research Project avslöjade dess närvaro. Först i och med byggandet av vägen var undersökningar möjliga genom djupare utgrävningar.

Fynden som framkom vid utgrävningarna i den romerska legionen

Fynden som framkom vid utgrävningarna i den romerska legionen

Israel Antiquities Authority

"Det unika bidraget från resultaten av detta forskningsprojekt ligger i sällsyntheten av sådana arkeologiska upptäckter" fortsätter Topper. "Romerska militärläger är kända i Israel, men de var tillfälliga belägringsplatser, små läger som hörde till hjälpdivisioner. Inga som kan jämföras med ett helt legionärbaskomplex. Historiska källor och viss delinformation tyder på att det finns en permanent romersk legionär från X:t. Legione Fratensis i Jerusalem, men det lägret återstår att upptäcka.".

Vid utgrävningarna framkom även fynd som delar av vapen, mynt, glasrester och keramikfragment, men det mest intressanta gäller de talrika takpannorna som hittats "varav några var tryckta med stämplar av VI Legion. De användes för olika ändamål, för golv och väggbeklädnad. De konstruktionstekniker och vapen som legionen hade med sig från sitt hemland är unika för den romerska armén och speglar specifika romerska militära avtryck.". 

En ytterligare vittnesbörd om den romerska civilisationen, den största som hittills har upptäckts i Israel, som säkerligen kommer att bli ett turistmål av enorm historisk betydelse.

Advertisement