En underjordisk struktur upptäckt nära pyramiderna i Giza: den är 4000 år gammal

av Titti Carlberg

30 Maj 2024

Nattvy över pyramiderna i Giza, bara ett stenkast från den underjordiska strukturen
Advertisement

Egypten är en plats genomsyrad av antik historia, rik på arkeologiska platser och artefakter som går tillbaka tusentals år. Men trots de många upptäckterna finns det fortfarande många mysterier som ska lösas och som gradvis kommer upp till ytan . Nyligen hittade arkeologer till exempel spår av en underjordisk struktur som inte har upptäckts tidigare: den ligger nära pyramiderna i Giza

Advertisement

En underjordisk struktur upptäckt nära pyramiderna i Giza

Området där man har upptäckt en 4000 år gammal underjordisk struktur

Sato et al./Archaeological Prospection

Ett team japanska och egyptiska arkeologer har upptäckt spår av en struktur på Gizaplatån. Det handlar om en underjordisk konstruktion i två delar gömd under den västra nekropolen, en av de mest studerade arkeologiska platserna i Egypten.

Som vi läser från resultaten publicerade i tidsktiften Archaeological Prospection använde forskarna markpenetrerande radar och elektrisk resistivitetstomografi. Skanningar avslöjade en L-formad struktur som sträcker sig över ett område på 10 meter gånger 15 meter och begravt ungefär 1 meter under sanden. Men detta var inte den enda upptäckten, för längre ner kan det finnas en ännu större struktur på ett djup av upp till 10 meter under ökensanden. Det återstår bara att förstå vad dessa strukturer används till, men för närvarande kan arkeologerna bara göra hypoteser.

Advertisement

Hur hittade de en underjordisk struktur utan att gräva?

Markpenetrerande radar och resistivitetstomografi visade sig vara avgörande för upptäckten

Sato et al./Archaeological Prospection

Att hitta en nedgrävd struktur utan att gräva är inte lätt: visst, arkeologer känner väl till att den västra nekropolen och Gizaplatån är full av platser att utföra forskning på, men allt är inte så enkelt som det kan verka. Av denna anledning använde forskarna markpenetrerande radar och elektrisk resistivitetstomografi. Den första metoden är även känd som Ground Penetrating Radar eller GPR, en metod som används inom geofysik i studien av den första underytan. I praktiken skickas elektromagnetiska vågor mot marken och som i en radar mäts deras reflektioner för att rekonstruera undergrunden. Den andra metoden är den som upptäcker förändringar i den elektriska resistiviteten hos underjordiskt material.

Med hjälp av dessa två tekniker, som lovar att revolutionera arkeologin, har forskare identifierat områden med olika täthet under en del av den västra nekropolen. På ytan är det ett område som inte är täckt av gravar, under sanden finns det dock två strukturer som behöver studeras.

Vad användes de två gömda strukturerna till?

Nina Aldin Thune/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

De två strukturerna vars spår upptäcktes av teamet är inte av naturligt ursprung, utan gjorda av människan. Ändå, som vi sa, är det lite som är känt om deras faktiska syfte: de kan dateras tillbaka till omkring 4000 år sedan, som mycket av resten i den västra nekropolen, men de kan också vara äldre. Och utöver det, ingenting. För tillfället har arkeologer märkt att det kan finnas en kammare i den djupa strukturen, men med tanke på avsaknaden av annan information har de beslutat att definiera det som en "avvikelse".

Ytterligare undersökningar och forskning kommer att behövas för att förstå vad de två dolda strukturerna användes till. Efter alla utgrävningar under de senaste två århundraden är Egypten forfarande huvudplatsen för överraskande upptäckter och oväntade fynd. Och som ofta är fallet, skrapas det bara på ytan, bokstavligen.

Advertisement