Japan planerar den första rymdhissen: den ska vara klar till 2050

av Titti Carlberg

23 Maj 2024

Rymdhisskonceptet designat av Obayashi Corporation, som ska vara färdigbyggt till 2050
Advertisement

Tills för en tid sedan innebar att prata om en rymdhiss ett intrång i ett science fiction-område. Att kunna ta sig till en rymdstation i omloppsbana utan att använda en rymdfarkost verkar ouppnåeligt, men det börjar bli en alltmer verklig möjlighet. I synnerhet enligt Obayashi Corporation, det senaste företaget som har beslutat sig för att dyka ner i detta ambitiösa projekt. Men är det verkligen möjligt att skapa en rymdhiss? Och när skulle den vara klar? Låt oss upptäcka det tillsammans.

Advertisement

Vad är en rymdhiss?

Konstnärlig bild av en rymdhiss

Liftport/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

En rymdhiss är en hypotetisk struktur i avsikt att ansluta Jordens yta till en geostationär omloppsbana, cirka 36.000 kilometer över Jorden. Detta speciella transportmedel ska fungera som en klassisk hiss, med hytter som går upp och ner längs en lång och tålig kabel. Kort sagt skulle en rymdhiss kunna transportera människor och varor ut i rymden utan behov av raketer och rymdskepp.

Även om idén i sig inte är ny, ett första omnämnande 1895, verkar Obayashi Corporations tillvägagångssätt bekräfta ett konkret intresse för skapandet av Jordens första rymdhiss. Och en sådan struktur skulle dessutom leda till enorma fördelar i transporter till och från rymden men samtidigt innebära stora utmaningar.

Advertisement

Obayashi Corporations idé

大林組広報部/Youtube

Framstegen inom forskning av kolnanorör, i centrum för projektet, skulle möjliggöra skapandet av en rymdhiss. Enligt Obayashi Corporation skulle faktiskt denna rymdhiss kunna sträcka sig till cirka 96 tusen kilometer från Jorden till rymden, den skulle också använda resistenta kablar för att transportera människor och varor till en rymdstation i geostationär omloppsbana. På så sätt skulle stationens rotationsperiod motsvara Jordens rotationsperiod

Det skulle dock krävas flera etapper för att bygga hissen. Inledningsvis skulle materialen skickas med raketer till Jordens omloppsbana, där de skulle användas för att montera en rymdstation som drivs med elmotorer. När den är klar förväntas denna faktiska rymdfarkost nå geostationär omloppsbana och sedan förlänga kabeln mot Jorden. Enkelt, eller?

Är det verkligen genomförbart att bygga en rymdhiss?

大林組広報部/Youtube

Enligt Obayashi Corporation, definitivt ja. Företaget vill starta bygget så snart som möjligt och sätta rymdhissen i drift lagom till 2050, med alla positiva konsekvenser när det gäller kostnader för rymdresor, koldioxidutsläpp och transport av människor och gods.

Kort sagt, idag, mer än någonsin är idén om en rymdhiss att bryta sig loss från science fiction och ta in den i vår dagliga verklighet. Detta är ett genomförbart projekt i teorin, men det kommer att kräva en samordnad internationell insats. Många kanske ser projektet som bara ett försök från människan att utöka räckvidden för sina mål ut i rymden, tusentals kilometer bortom den internationella rymdstationen. Och detta är säkerligen också bland målen för Obayashi Corporation, men inte bara. Det handlar också om försöket att förverkliga något som tills nyligen bara var en föreställning. En framtida verklighet, förstås, men konkret och påtaglig.

Advertisement