Detaljen från en bro avslöjar var Leonardo da Vinci målade Mona Lisa: det var inte i Toscana

av Titti Carlberg

22 Maj 2024

Bron som enligt en geolog syns i bakgrunden av Leonardo da Vincis Mona Lisa
Advertisement

Leonardo da Vincis Mona Lisa är utan tvekan en av de mest kända målningarna i världen. Varje dag ses den av tusentals människor och i årtionden har forskare försökt förstå målningens hemlighet. På senare tid har forskare och entusiaster fokuserat på landskapet som utgör bakgrunden till Mona Lisa. Är det en verklig eller en inbillad plats? Och om den är verklig, var ligger den då? 
Enligt geologen och konsthistorikern Ann Pizzorusso är det möjligt att det finns bevis för att Mona Lisa skildrar landskapet i Lecce, vid Comosjöns strand. Var det just där Leonardo da Vinci målade den?

Advertisement

Var målades Mona Lisa?

Ponte Buriano, nära Arezzo, där många tror att Mona Lisa målades

Leonardo Coradeschi/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

Ann Pizzorussos hypotes, som vi kommer att berätta om i detalj senare, är bara den senaste i en lång rad gissningar om var Mona Lisa målades. Vissa konsthistoriker har sett Burianobron i Arezzo som bakgrund i tavlan, på grund av formen på bågarna och landskapets morfologi. Det skulle handla om detaljer från Toscana som skulle ha imponerat så pass mycket på Leonardo att han ville lägga till dem i Mona Lisa.

Men detta är inte den enda hypotesen. Enligt andra konsthistoriker kan bron i målningen faktiskt vara Ponte Romito, också i Arezzo-området, på grund av Arno-flodens slingrande kurvor som är typiska för området. Nyligen ville även staden Bobbio se några platser på sitt territorium mot bakgrund av Mona Lisa, särskilt bron och vägen.
Var detta verkligen platsen som Leonardo da Vinci valde för sin tavla?

Advertisement

Bron och geologi: när konsthistorien inte är tillräcklig

Ann Pizzorusso/The Guardian / Public Domain

Vi kommer därför till Ann Pizzorussos teori, geolog och konsthistoriker med en passion för den italienska renässansen, som först och främst kan jämföras med de andra hypoteserna om platsen där Leonardo da Vinci skulle ha målat Mona Lisa. Detta är vad hon säger:

Den bågformade bron var allestädes närvarande i hela Italien och Europa och många av dem liknade varandra. Det är omöjligt att identifiera en exakt plats bara från en bro. Alla pratar om bron men ingen säger något om geologin.

Förtydligande: det är ingen slump att flera platser i Italien känner igen bron från sitt geografiska område i bakgrunden av Mona Lisa. Alla fokuserar på bron men få tittar på de geologiska elementen i området, och det är just med utgångspunkt från klipporna målade av Leonardo som det skulle vara möjligt att identifiera den avbildade platsen. Enligt Ann Pizzorusso är det Ponte Azzone Visconti från 1300-talet, nära staden Lecco.

Den senaste teorin: Leonardo målade Mona Lisa i Lecco

Lake Garlate, som enligt Ann Pizzorusso syns i Mona Lisa

Amstead23/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Geologens rekonstruktion är tydlig: bergen i bakgrunden skulle vara en del av sydvästra Alperna, medan sjön skulle vara Garlate, som också besöktes av Leonardo när han var i Lombardiet och inte vare sig i Aresso eller Bobbio. Dessutom är de gråvita kalkstensklipporna, som den florentinska målaren måste ha sett live, typiska för Leccoområdet.
Enligt Ann Pizzorusso är likheterna mellan Mona Lisa och Leccos landskap obestridliga, och även andra forskare verkar tycka samma sak. Dock inte alla.

Ordföranden för National Comittee for Valorization of Historical and Environmental Heritage, Silvano Vinceti kritiserade geologens teori. Bron som syns i bakgrunden skulle inte vara den i Lecco utan Ponte Romito, oavsett områdets geologi, men vi kanske aldrig får veta sanningen.

Å andra sidan är det inte säkert att Leonardo ville måla en detaljerad befintlig plats. Efter att ha rest runt halva Italien och innan han reste till Frankrike måste den florentinska konstnären ha sett många olika landskap, och han kanske imponerades av en sjö i Lecco, en bro i Arezzo, en kvinna från Florens, och så vidare. Alla element som bidrog till skapandet av en av de mest kända tavlorna i historien.

Advertisement