NASA vill bygga det första järnvägssystemet på månen: det kommer att använda svävande robottåg

av Titti Carlberg

21 Maj 2024

Representation av FLOAT-systemet, det första järnvägssystemet på månen, designat av NASA
Advertisement

Rymdorganisationer har nyligen återuppväckt intresset för månen, nu mer än någonsin, med en ny utsikt för mänskliga rymdutforskningar. Vissa tänker redan på en månstation, andra tänker utforska den dolda sidan av vår satellit, ytterligare andra utvecklar innovativa transportmedel. Bland de sistnämnda finns NASA, som vill bygga det första järnvägssystemet på månen med hjälp av robottåg för magnetisk levitation. Låt oss se vad det handlar om eller, med andra ord, hur nära den framtiden är.

Advertisement

Hur det ska byggas ett nytt hus på månen: NASA:s plan

NASA/SAIC/Pat Rawlings

Mer än ett halvt sekel efter det sista mänskliga uppdraget till månen, börjar rymdorganisationer prata om utforskning av astronauter igen. Och varför inte, även med stationer liknande de som är modellerade på ISS, men på vår satellit. Som man kan föreställa sig är detta ett stort kliv mot en framtid som än så länge bara finns i tankarna. Eller lite mer.

NASA själv har redan några hypoteser om kolonisering på månen. Den amerikanska rymdorganisationens plan innebär användning av månregolit för att skapa betong och därmed bostäder, direkt på satelliten. Om det uttalade målet är att tillhandahålla en säker miljö för civila som kommer att anlända till månen, är det mer allmänna målet tydligt: att vinna denna rymdkapplöpning och ha den första kolonin klar senast 2040.

Advertisement

Det första järnvägssystemet på månen, enligt NASA

NASA

Förutom konstruktionen av en lunar camper kommer en integrerad del av kolonin, eller kolonierna, att vara det första järnvägssystemet på månen. Detta är en väsentlig aspekt för den autonoma och hållbara transporten av varor och människor på vår satellit. NASA har just föreslagit ett system som heter FLOAT, flyta på engelska, som kan använda magnetiska robottåg som svävar på ett flexibelt treskiktsspår. Det är ett lågenergisystem som tillåter robotar att passivt flyta med hjälp av diamagnetisk levitation och där ett lager av flexibla kretsar genererar elektromagnetisk dragkraft för kontrollerad rörelse.

Även i det här fallet är planen utan tvekan ambitiös, men den är en del av den bredare ekonomin i en månkoloni. Faktum är att FLOAT-systemet kommer att kunna fungera med minimal energiförbrukning men också generera energi under transport. Dessutom utspelar sig spåren av systemet som föreslagits av NASA direkt på månens yta och därmed undvika komplexa konstruktioner.

Möta risker, ta vara på möjligheter

Ethan Schaler/NASA

Fram tills nu har vi pratat om planer, program och intentioner: för närvarande finns det bara lite som är konkret. Att göra FLOAT-projektet operativt innebär också att ta hänsyn till riskerna relaterade till produktion, implementering och kontroll av både magnetrobotarna och spåren. För att inte tala om deras drift och underhåll, som hur minimalt det än är, fortfarande kommer att vara nödvändigt.

Ett väsentligt verktyg för det första järnvägssystemet på månen är, ur denna synvinkel, datorsimuleringar. Förr eller senare kommer det dock att bli nödvändigt att påbörja konkret utveckling av både kolonin och dess magnetiska levitationsrobottåg. Framtiden för månen verkar verkligen full av möjligheter, åtminstone enligt planerna från NASA och andra rymdorganisationer. I hopp om att dessa program inte kommer att följas av ytterligare 50 år av tystnad: som vi vet är det det enda som finns i rymden.

Advertisement