Invånare i New England hörde ett mystiskt dån som kom från himlen: fysiker tror att de har listat ut orsaken

av Titti Carlberg

18 November 2023

Invånare i New England hörde ett mystiskt dån som kom från himlen: fysiker tror att de har listat ut orsaken
Advertisement

På kvällen den 20 oktober i New England, USA, överraskades invånarna av ett ovanligt ljud som skakade deras bostäder i flera sekunder. Ljudet gick inte att spåra till någon känd källa och spelades också in av Harvard Universitys Amos akustiska system

Avi Loeb, teoretisk fysiker som specialiserat sig på kosmologi och känd för sina unika idéer om utomjordingar, har tagit itu med frågan, alltid med respekt för vetenskapliga bevis. Vad var det för enormt dån som hördes över New England och om Galileo-projektets instrument?

Advertisement

Orsakades det enorma dånet av ett UFO?

Orsakades det enorma dånet av ett UFO?

Pexels

Avi Loeb rapporterade själv att ingen riktigt visste vad som orsakade det enorma dån som invånarna i New England hörde. Det mystiska ljudet skakade husen i cirka 12 sekunder, men fångades också upp av AMOS, Acoustic Monitoring Omni-directional System. Samtidigt skriver Mount Washington Observatory att de inte vet något om det, och Andy Mead som designade och byggde AMOS, säger samma sak. 

Kort sagt: det var ett högt dån, men ingen vet något om det. Kan det ha varit ett UFO? Ljudet fångades i samband med passagen av ett föremål som rörde sig med en hastighet på 1200 kilomer i timmen, vilket kommunicerats av Harvard.

Men vad var det: ett UFO eller en meteorit?

Advertisement

Vad var det som orsakade det enorma dån som Galileo-projektet kände

Vad var det som orsakade det enorma dån som Galileo-projektet kände

Avi Loeb/Galileo Project

Mer än ett UFO, ett oidentifierat flygande objekt, ett fenomen som kan klassas som ett UAP, ett oidentifierbart anomalt fenomen. Detta föreslås av Avi Loeb själv, i väntan på ytterligare bekräftelse eller ledtrådar om vad som var ansvarig för det mystiska dånet. Och hela det vetenskapliga samfundet har vidtagit åtgärder för att försöka förstå ursprunget till fenomenet:

  • Mount Washington Observatory publicerade ett inlägg på sociala medier som blev viralt och fick många reaktioner;
  • det har också kommit flera rapporter från andra regioner och orter;
  • flera fysiker har föreslagit möjligheten att avancerad teknik ligger bakom dånet eller meteoraktivitet nära jorden.

I sin rapport försökte Avi Loeb spåra ursprunget till dånet med hjälp av Taylor-von-Neumann-Sedov-lösningen.
Enligt beräkningar ska explosionen ha inträffat cirka 40 kilometer bort med en energi som uppskattas till 2,4 kiloton TNT.

Ufo eller meteorit: Sanningen bakom dånet

Ufo eller meteorit: Sanningen bakom dånet

The Yerkes Observatory/Wikimedia Commons - Public Domain / Pxhere

All tillgänglig data tyder därför på att det var en explosion som producerats av en meteorit, kanske orsakad av Orionid-meteorregn. Denna svärm återkommer årligen när jorden passerar genom skräpet från Halleys komet, och detta förklarar också varför vissa människor rapporterade ett liknande dån 2021. Inga utomjordinar alltså, utan meteoriter. 
Å andra sidan betyder termen UFO som vissa har använt felaktigt, oidentifierbart flygande föremål. Det betyder inte bara "utomjordingar", som vi nu är vana att tro, utan något vars ursprung eller natur ännu inte är känt. Och ordet som bör strykas under är "ännu".

Även om han är känd för sina teorier om utomjordingar, använde Avi Loeb i det här fallet all tillgänglig data för att hitta en vetenskaplig förklaring till fenomenet. Med kännedom om den mest sannolika orsaken kommer det också vara intressant att verifiera att hypotesen är den rätta, kanske under detta eller följande år. Och vem vet: i framtiden kanske det till och med är utomjordingar.

Advertisement