Spindlar på Mars? ESA har delat ett foto och många frågar om det är verkligt

av Titti Carlberg

01 Maj 2024

Vy av Inca City på Mars, där det har dykt upp konstiga "spindlar"
Advertisement

Mars är den planet i solsystemet som mest liknar Jorden när det gäller rotation, sammansättning och struktur. Den röda planeten har alltid fascinerat människan, och denna fascination har vuxit i takt med att rymdsonder har returnerat allt mer exakt data. En nyligen publicerad ESA-release visade till exempel konstiga figurer på Mars yta: de ser ut som spindlar som kryper runt på den södra polarregionen på Mars. Det kan uppenbarligen inte vara livsformer, men vad är det då?

Advertisement

Även Mars har årstider

Fågelperspektiv över området på Mars yta där konstiga spindlar dök upp

ESA/DLR/FU Berlin - CC BY-SA 3.0 IGO

Tvärtemot vad många tror har Jorden inte fyra olika årstider eftersom den roterar runt solen. I verkligheten beror årstidernas växling på jordaxelns lutning, vilket påverkar mängden solljus som når ytan. Detsamma kan sägas om den röda planeten: Mars har en axellutning som liknar Jordens. Följaktligen har den sina årstider, även om de är extremt annorlunda mot våra.

PÅ vintern kan temperaturen till exempel nå -120°C. Ytavlagringar av koldioxid fryser och bildar ett tjockt lager torris som varar i flera månader. När våren närmar sig smälter dock detta lager inte som vanlig is utan sublimeras direkt till gas på grund av tryckökningen i avlagringarna. Torrisen spricker och släpper ut gejsrar av mörkt damm över hela ytan, eller nästan.

Men vad har årstiderna på Mars att göra med spindlarna som identifierats av ESA? Allt. 

Advertisement

Spindlar på Mars yta: sanningen bakom de konstiga bilderna

De märkliga spindlarna som fotograferades av Trace Gas Orbiter på Mars yta

ESA/TGO/CaSSIS

I själva verket är spindlarna vi ser på bilderna som visas i pressmeddelandet från ESA inget annat än dessa gejsrar som kommer fram ur sprickorna i lagret av torris. Dessa är därför explosioner förevigade i några mycket suggestiva bilder från Trace Gas Orbiter-sonden från ExoMars-uppdraget.

Ansvarig för dessa mycket speciella former är solens strålar, som värmer upp ytan på Mars till den grad att de orsakar sublimering av den underliggande koldioxiden. Den senare blandar sig med damm och sand i undergrunden, exploderar och skapar dessa "spindel"-formade mönster. Det kan dock inte vara spindlar av mer än en anledning: främst på grund av att ingen form av liv har upptäckts på Mars (ännu). För det andra har dessa explosioner diametrar på upp till en kilometer. Det syns inte, men denna bild täcker ett stort område.

Varför ser vi spindlar där det inte finns några?

ESA/DLR/FU Berlin - CC BY-SA 3.0 IGO

Att bilderna som delas av ESA verkar föreviga spindlar är inte så konstigt, åtminstone inte ur vår synvinkel. Den europeiska rymdorganisationen talar halvt på skämt om spindlar på Mars yta: men vad beror det på? Varför ser vi spindlar där de inte finns?

Anledningen gäller ett fenomen som kallas pareidolia, en psykologisk mekanism som får den mänskliga hjärnan att känna igen välbekanta former även i okända strukturer. Detta är en form av anpassning där vår hjärna söker regelbundenhet och mönster, för att utvärdera situationer och omedelbart avgöra om de är farliga eller inte. I praktiken, om vi ser spindlar på Mars yta, beror det på en evolutionär anpassning som kommer långt ifrån, och som också har lurat oss flera gånger. Med tanke på den röda planeten har många astronomer faktiskt identifierat ansikten och andra konstiga former på planetens yta. Eller rättare sagt, de trodde att de såg det, ungefär som det som händer med dessa spindlar, ett tecken på explosioner som redan har passerat. Åtminstone till nästa vår.

Advertisement