Ditt namn tryckt och skickat ut i rymden mot Jupiter: NASA:s märkliga kampanj som lider mot sitt slut

av Titti Carlberg

19 November 2023

Ditt namn tryckt och skickat ut i rymden mot Jupiter: NASA:s märkliga kampanj som lider mot sitt slut
Advertisement

Förutom satelliter, ISS och sonder, finns det flera andra markbundna objekt som flyger i rymden. Någonstans i solsystemet finns Tesla, som startade år 2018, medan det om några månader är ditt namns tur, tryckt med en elektronstråle på ett litet microchip. Exakt, NASA har gett möjligheten att inkludera ditt namn bland föremålen för rymduppdraget Europa Clipper, som har till uppgift att utforska Europa, Jupiters mystiska måne. Låt oss se vad det handlar om och hur man deltar!

Advertisement

Namn som reser i rymden: destination Europa, Jupiter, solsystemet

Som redan tidigare har hänt, till exempel under mars 2020, erbjöd NASA astronomientusiaster möjligheten att delta i nästa rymdäventyr. Att delta "virtuellt", som det är lätt att föreställa sig, genom att skicka sitt namn till kampanjen Message in a bottle. För tillfället finns det över 7000 namn registrerade, och deadline för att skicka ditt är precis runt hörnet.

När insamlingen är klar, den 31 december 2023 måste teknikerna från Microdevices Laboratory vid JPL NASA skriva ut dem på resestödet. Det senare är ett kiselmikrochip, lika stor som en enkronasmynt, och utskriften kommer att ske med hjälp av en elektronstråle. För att bättre förstå vilka dimensioner vi pratar om kommer varje textrad vara en tusendel av ett mänskligt hårstrå. Vidare kommer microchippet med namnen fästas på en metallplatta graverad med den originalskrivna dikten "In praise of Mystery", skriven av Ada Limon för tillfället.

Advertisement

Hur man skickar namnet som ska resa i rymden mot Jupiter

Hur man skickar namnet som ska resa i rymden mot Jupiter

NASA

För att delta i Europa Clippers Message in a bottle-projekt är ganska enkelt. Som har hänt i andra situationer har NASA skapat en webbsida dedikerad till att skicka ditt namn. Av de över 700 tusen nuvarande deltagarna kommer de flesta från USA, följt av Indien och Iran. Förutom att veta att ditt namn kommer att resa genom solsystemet till en aldrig tidigare utforskad destination, kommer deltagarna också att kunna skapa och ladda ner en personlig souvenir från upplevelsen. Detta är som vanligt ett sätt att kommunicera och publicera både initiativet och resan.

Ändå gäller denna form av marknadsföring ett av de viktigaste målen för människans utforskning av solsystemet. Europa är i själva verket en extremt fascinerande måne: den har en tunn atmosfär, en yta av is, en kärna av järn och nickel och ett underjordiskt hav.

Europa Clipper-uppdraget: en resa dit ingen någonsin har rest tidigare

Europa Clipper-uppdraget: en resa dit ingen någonsin har rest tidigare

NASA

Europa Clipper är ett rymdäventyr utan motstycke, och vi kan ana varför. Men det är inte allt.

Efter lanseringen måste sonden färdas 2,6 miljarder kilometer till Jupiters isiga måne. Sonden har alltså som uppgift att flyga över Europa upprepande gånger, och samla in avgörande data för satellitens analys. I detta avseende är sonden 30 meter bred inklusive solpaneler och väger 6 ton. Av dessa utgörs nästan hälften av drivmedel.

Som är brukligt i dessa fall, efter att ha lämnat jorden kommer sonden flyga mot Mars, sedan närma sig jorden igen för att därefter förflytta sig bortåt, denna gång bortom det huvudsakliga asteroidbältet och mot Jupiter. De vetenskapliga instrumenten ombord kommer att användas för att analysera gas och damm, studera Europas isiga yta och det som finns under den.

Kort sagt, Europa Clipper är ett äventyr som har få prejudikat och som förbereder marken för framtida utforskningar. Nu saknas inget, förutom ett namn: ditt.

Advertisement