En minoisk labyrint har upptäckts på Kreta: den är nästan 4000 år gammal

av Titti Carlberg

21 Juni 2024

Flygbild på labyrinten som upptäcktes på Kreta, med ytstrukturen som växer fram ur marken

Υπουργείο Πολιτισμού/Facebook

Advertisement

När det pratar om Kreta kommer man genast att tänka på den berömda labyrinten Knossos, där Kung Minos bestämde sig för att fängsla minotaur. Även om det är en myt är kopplingen mellan Kreta och labyrinten alltför stark i vår kultur, särskilt när den bekräftas av konkreta bevis. Faktum är att det nyligen har upptäckts en stor struktur på Medelhavsön som från initiala analyser liknar en labyrint. Är det den rätta den här gången?

Upptäckten av labyrinten under arbetet av flygplatsen

Vi befinner oss på Kreta, närmare bestämt på toppen av Papoura-kullen, nordväst om staden Kastelli. Här pågår arbetet med en ny internationell flygplats som för tillfället har pausats på grund av upptäckten av det arkeologiska fyndet. Ett team experter fick fram ett cirkulärt monumentalt komplex med en diameter på cirka 48 meter och en yta på cirka 1800 kvadratmeter, enligt de första rapporterna.

Det är en struktur som går tillbaka till den minoiska eran, mellan 2000 och 1700 f.Kr., sammansatt av åtta överlappade stenringar. I mitten upptäckte arkeologer en cirkulär byggnad med en diameter på 15 meter, med en inredning uppdelad i fyra kvadranter. När man ser komplexet från ovan, men också analyserar dess interiörer, verkar liknelsen av en labyrintisk struktur mycket tydlig, med utrymmen som kommunicerar genom små öppningar och närvaron av två huvudentréer. Är detta verkligen mytologins berömda labyrint?

Advertisement

En riktig labyrint som är nästan 4000 år gammal

Υπουργείο Πολιτισμού/Facebook

Det är uppenbarligen för tidigt att säga att det finns något samband mellan labyrinten i Kastelli och labyrinten i Knossoss. För tillfället fortsätter arkeologer sina studier av strukturen i syfte att skydda denna unika plats i det minoiska landskapet på Kreta. I detta avseende förklarar den grekiska kulturministern Lina Mendoni:

Detta är ett unikt och väldigt intressant fynd. Det finns lösningar så att arkeologisk forskning kan slutföras och monumentet är absolut skyddat. [...] Allas prioritet är skyddet av monumentet, detta unika fynd. Vi förstår alla vikten och värdet av detta kulturarv.

Eftersom utgrävningarna fortfarande pågår är det ännu inte möjligt att exakt bestämma formen på strukturen eller dess totala höjd. Och detsamma kan sägas om dess funktion: kort sagt: det kanske ser ut som en labyrint för oss, men för invånarna på ön behöver det nödvändigtvis inte vara en.

Framtiden för labyrinten i Kastelli, från forskning till skydd

Med tanke på vad vi har berättat fram till nu måste vi vänta tills utgrävningarna och studien av fynden är avklarade för att bättre förstå hur framtiden för labyrinten i Kastelli kommer att utformas. För tillfället är det säkert att arbetet med att bygga en flygplats kommer att kunna fortsätta: de kommer helt enkelt bygga radiodetektorerna, som ursprungligen var planerade till denna plats, någon annanstans. På så sätt kan labyrinten som upptäckts på Papoura-kullen skyddas och, varför inte, bli en turistattraktion i framtiden. När allt kommer omkring, vem skulle inte vilja kliva av ett flygplan som just har landat och befinna sig några steg från en drygt 4000 år gammal labyrint? Det skulle vara en upplevelse utan dess like, framför allt på Kreta.

Advertisement