Hur lång tid tar det innan ett tuggummi smälter: tar det verkligen 7 år?

av Titti Carlberg

23 Juni 2024

Pexels

Advertisement

Det finns de som tuggar chewing gum av vana, de som gör det ibland och de som inte minns sista gången de gjorde det. Oavsett frekvens kan alla av misstag svälja ett tuggummi. Vad ska man göra om det händer? Det spontana är att man blir orolig, man kanske kommer ihåg några populära varningar om att tuggummi stannar i tarmarna i 7 år. Men vad är sanningen? Så låt oss se hur lång tid det tar att smälta tuggummi, och om det verkligen för med sig de risker som man hör talas om.

Hur lång tid tar det att smälta ett tuggummi?

Många tror att chewing gum blir kvar i tarmen i 7 år på grund av tuggummits speciella sammansättning. Men hur mycket av det är sant? Med få ord: väldigt lite, eftersom det är en populär tro på grund av att chewing gum är en produkt som ska tuggas utan att sväljas. Med det sagt kan det dock hända att man råkar svälja tuggummit av misstag: hur lång tid tar det att smälta?

Låt oss utgå ifrån det faktum att legendens 7 år inte är nödvändiga. Vår matsmältning består av ungefär tre faser - tuggning, kemisk nedbrytning och utdrivning av avfall - och det gäller även tuggummi. Faktum är att dess huvudingrediens är gummi arabicum, som inte binder till tarmväggarna utan stöts ut direkt i slutet av matsmältningen. Kort sagt, att förstå hur lång tid det tar att smälta ett tuggummi betyder att förstå hur lång tid det tar att smälta vilket livsmedel som helst. Definitivt inte 7 år.

Advertisement

Vad händer om man sväljer ett tuggummi?

Pexels

Det faktum att smältningen vara lika länge som med andra livsmedel betyder inte att effekterna i kroppen är desamma. Tuggummi består i själva verket av gummibas, aromer och tillsatser, sockerarter eller sötningsmedel och helt vegetabiliskt. Många av dessa ingredienser, som vi har sett, absorberas normalt av människokroppen, medan gummi motstår matsmältningssystemet. Detsamma kan också sägas för alla syntetiska polymerer som ibland används istället för gummi arabicum.

I allmänhet bör därför inget obehagligt hända om du råkar svälja ett chewing gum. Det är i grund och botten en mjuk och relativt liten kropp, åtminstone jämfört med matsmältningskanalen hos en vuxen person, som tillsammans med annat avfall kommer att hitta en väg ut ur kroppen. Men fallet med barn och mängden tuggummi som kan intas av misstag (eller på annat sätt) är annorlunda.

Risker efter att ha svalt ett tuggummi

Att svälja tuggummi orsakar därför inga problem, om det händer sällan och om det händer vuxna, när det gäller små barn är det dock en annan sak:

  • Chewing gum kan ha svårt att passera genom matsmältningssystemet;
  • Ett barn kan få i sig mer chewing gum och oftare, vilket potentiellt kan leda till mag- och tarmbesvär. Sådana fall kräver omedelbar uppmärksamhet från en läkare, men kan undvikas med strikt förebyggande.

Att svälja chewing gum ger därför inga problem och det tar absolut inte 7 år att smälta det. Men som vanligt är det även i det här fallet viktigt att inte underskatta problemet och komma ihåg att spotta ut tuggummit efter ett tag.

Advertisement