NASAs Perseverance rover har upptäckt nya stenar på Mars som aldrig har setts tidigare: en sticker ut från de andra

av Titti Carlberg

27 Juni 2024

Det märkliga ljus stenblocket som Perseverance har upptäckt på Mars

NASA's Perseverance Mars Rover/X

Advertisement

Utforskningen av marken på Mars av NASAs Perseverance rover fortsätter: under en ändring av rutt upptäckte den något som aldrig tidigare har setts på planeten.

Klippor som aldrig tidigare setts på Mars: de finns vid Mount Washburn

Perserevance-rover på Mars

NASA/JPL-Caltech/Wikimedia commons - Public Domain

Vi vet fortfarande inte allt om geologin på Mars, den röda planeten som NASA hoppas kunna nå med den första mänskliga besättningen under nästa decennium, som ett nytt steg i erövringen av rymden. För närvarande är Perseverance-rovern på ett uppdrag på den röda planeten för att utforska territoriet och samla in prover från dess mark som kan ge värdefull information om vår grannplanets geologi. Efter att ha hittat tusentals konstiga släta vita stenar, har Perseverance nu upptäckt ett ljust stenblock som aldrig tidigare setts, mitt bland en massa mörka stenblock.

Upptäckten inträffade medan rovern rörde sig genom Neretva Vallis, ett område på Mars där det kan finnas spår av en flod som går tillbaka miljarder år. På vägen dit ändrade Perseverance sin kurs för att undvika svåra och slingrande områden, och begav sig istället mot ett dynfält för att nå Mount Washburn. Just här gjorde rovern sin nya upptäckt: kullen verkade täckt av stenar med några "som aldrig tidigare setts på Mars" säger NASA.

Advertisement

Ett ljusare stenblock sticker ut bland de andra på Mars

NASA's Perseverance Mars Rover/X

Särskilt ett av dessa stenblock mäter 45,7 centimeter i bredd och 35,5 cm på höjden och utmärker sig för att vara mycket ljusare än de andra, som istället har mörk färg.

"En ändring av rutt på vägen till Bright Angel tog den till en oväntad mångfaldig geologisk park, Neretva Vallis, läser vi på Perseverance Mars rovers profil på X. "Denna gamla flodkanal, som för miljarder år sedan förde det mesta av vattnet som strömmade in i Jezero-kratern, är full av intressanta stenblock".

Det ljusa stenblocket, som nästan är vitt, skiljer sig från alla andra stenar på Mars, enligt den amerikanska rymdorganisationen, som om den "är en del av ett prov". I det här området upptäckte Perseverance andra ljusa stenar på marken som, enligt forskare, kan ha eroderats och förts upp till ytan av den gamla floden eller vara en del av sedimenten som finns på flodbädden.

Atoko Point-klippan på Mars: sammansättningen

Brad Garczynski, medansvarig för Perseverance-uppdraget förklarar: "Mångfalden av strukturer och sammansättningar på Mount Washburn var en spännande upptäckt för hela teamet, efterdom dessa stenblock representerar geologiska gåvor från kratern och potentiellt bortom. Men bland dessa många olika stenblock, var det en som verkligen lockade vår uppmärksamhet."

Det specifika stenblocket i denna upptäckt kallas Atoko Point och Perseverance-instrumenten upptäckte i dess sammansättning pyroxen- och fältspatmineraler, som tros komma från Magma som ligger i Mars underyta eller som härrör från ett annat område på Mars, förd av floden till kullen där de finns nu.

"I vilket fall som helst tror teamet att även om Atoko är den första i sitt slag som någonsin har setts, kommer det inte att vara den sista" säger NASA.

De nya stenblocken upptäcktes medan rovern letade efter olivin och karbonat, i regionen som heter "Margin Unit". Dessa mineraler kan kapsla in det geologiska förflutna under lång tid och kan avslöja närvaron av ett avlägset liv på planeten Mars. Om Perseverance, vars uppdrag har varit att söka efter bevis på främmande existens sedan dess ankomst 2021, genom att samla in prover, kan vi äntligen ha fått ett svar. NASA letar efter effektiva sätt och nya idéer för att föra dessa element till Jorden: bara på det sättet kommer forskare att kunna undersöka dem och upptäcka sanningen.

Advertisement