Nu är det dags för sommarsolståndet, men det är för tidigt: det har inte hänt på över 200 år

av Titti Carlberg

20 Juni 2024

Freepik

Advertisement

Sommarsolståndet är på väg, för tidigt, efter mer än två århundraden kommer det att inträffa tidigare än väntat, låt oss tillsammans se varför.

Sommarsolståndet 20 juni, tidigare än de senaste 226 åren

Sommarsolståndet inträffar i juni på Jordens norra halvklot och förebådar den officiella starten på sommaren: den infaller på "årets längsta dag" och därför den kortaste natten. Naturligtvis talar vi om dagen med störst mängd dagsljus, även om varaktigheten alltid är 24 timmar. I år inträffar den den 20 juni klockan 21:50 i Greenwich Meridian med longitud 0, istället för den 21:a samma månad. Detta är det tidigaste sommarsolståndet sedan 1796.

Vår planets axel lutar 23,5 grader och detta bidrar till sommarsolståndet, som normalt infaller den 21 juni: på detta datum är Jordens nordpol vanligtvis närmare solen än resten av året. Det betyder att dagarna, i den norra delen av planeten, blir längre och nätterna kortare, med en topp under dagen för solståndet. Samtidigt inträffar motsatsen på södra halvklotet med vintersolståndet.

Hur som helst, varför har detta fenomen flyttats fram en dag 2024? Anledningen är att det inte tar exakt 365 dagar för att fullborda en bana runt vår modersstjärna, utan 365,242189.

Advertisement

Anledningen till att sommarsolståndet 2024 inträffar i förtid

Sommarsolståndets soluppgång över Stonehenge 2005

Solipsist~commonswiki/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0

Denna skillnad beräknas i den gregorianska kalendern, enligt vilken vart fjärde år måste anses vara ett skottår på 366 dagar, med tillägg av ytterligare en dag i februari månad. Enligt beräkningarna infaller därför det beräknade datumet för solståndet och dagjämningen varje år 18 timmar, 11 minuter och 14,87 sekunder tidigare än året innan. Vidare anser den gregorianska kalendern att alla år är delbara med fyra som ett skottår, men de som slutar med dubbla nollor betraktas som skottår bara om de är delbara med 400. Bland dessa finner vi till exempel början av milleniet och seklet.

Vart fjärde århundrade tas tre skottår bort för att anpassas till Jordens rotationshastighet, vilket bibehåller en tid tre kvarts timme snabbare. Vart fjärde år som inte är skottår räknas alltså totalt 365,25 dagar per år istället för 365,242189. Därför inträffar solståndet 2024, 45 minuter tidigare än 2020. Om vi ser framåt kommer sommarsolståndet 2096 infalla den 20 juni klockan 06:32.

Sommarsolståndet 2024, ett speciellt event

Den här veckan kommer därför en minst sagt speciell händelse att inträffa, som inte har hänt på över tvåhundra år. I slutändan beror dess tidiga ankomst på det komplexa samspelet mellan Jordens dagliga rotation kring sin axel och dess årliga omloppsbana runt solen, men också på hur vi beräknar solstånden på Jordens kalender.

Den astronomiska sommaren på norra halvklotet börjar därför torsdagen den 20 juni 2024, när solen kommer att befinna sig ovanför kräftans vändkrets, den nordligaste punkten där den kan röra sig på vår himmel, vilket ger oss längre och ljusare dagar. Efter detta datum kommer dagarna att fortsätta att vara ljusa under samma antal timmar under några dagar för att sedan gradvis och successivt minska fram till vintersolståndet, i december månad.

Jordens kollision med en himlakropp för miljarder år sedan lutade sin axel och detta gjorde det nödvändigt att fastställa årstider, dagjämningar och solstånd. Med höstdagsjämningen den 22 september tar sommaren slut.

Advertisement