Norrskenets oslagbara skådespel som förvånade världen med den geomagnetiska stormen

av Titti Carlberg

15 Maj 2024

Advertisement

De snabba följderna av kraftiga solstormar under de senaste dagarna har målat himlen på vårt norra halvklot vilket har gett upphov till fantastiska norrsken. Men hur uppstår detta fenomen?

Advertisement

Norra och södra norrskenet, "gåvan" av solaktivitet

NOAA Space Weather Prediction Center

Under de senaste dagarna har den geomagnetiska stormen som utlöstes av kontinuerliga solflammor, på grund av solens inkommande aktivitetstopp, som bara har en elvaårig cykel, inte bara orsakat radio- och kommunikationsproblem i olika delar av världen, utan även tillåtit medborgarna i USA, Kanada, Europa och Kina att bevittna ett unikt och enormt suggestivt naturskådespel: norrskenet.

De färgade fläckarna på natthimlen - synliga tack vare frånvaron av solljus - var synliga i flera dygn. Norrskenet är resultatet av en molekylär kollision som inträffar i de övre lagren av Jordens atmosfär, vilket släpper lös energi. Denna energi visar sig i synligt ljus på himlen, men som vi bara kan se under de mörka timmarna. Detta är dock inte det enda som förtrollar förvånade åskådare: det finns också det södra norrskenet, som visar sig på södra halvklotet, synligt under första halvåret i vissa regioner som ligger nära de två jordpolerna.

Advertisement

Den kraftigaste solstormen på flera årtionden

Genom att sträcka sig från polerna, rör sig norrskenet mot ekvatorn under perioder med maximal aktivitet, vilket har skett under de senaste dagarna. Den kraftfulla geomagnetiska stormen har nått vår planet och släpper lös fantastiska nattliga skådespel över hela världen. Detta är en historisk händelse: den 10 maj nådde stormen den högsta nivån på skalan från G1 och klassificerade sig själv som G5, meddelade NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration. Detta har inte hänt på flera decennier.

Efter en serie av koronala massutkastningar, det vill säga material som drivs ut från solens korona som kan orsaka dessa fenomen, översvämmade norrskenet himlen under en hel helg, som meddelats av NOAAs Space Weather Prediction Center. Denna solstorm är den kraftigaste som förekommit de senaste tjugo åren, mycket på grund av de kraftfulla laddade energierna som exploderade av solen och drevs ut i rymden. Även om det inte utgör någon fara för oss, kan det äventyra användningen av elektroniska enheter, inklusive de satelliter som kretsar runt Jorden.

Hur norrskensfenomenet uppstår

Norrskenet lätt synligt under den geomagnetiska stormen i Loveland Pass, Colorado

Dan McManus - SPACE WEATHER PREDICTION CENTER/NOAA

Brian Cox, fysiker och expert på rymden, säger: Utan Jordens magnetfält för att skydda oss skulle vår atmosfär ha gått förlorad  till rymden för länge sedan. Dessa färger på himlen är naturen som påminner oss om vilken tur vi har som befinner oss här".

Under de senaste åren har vi upplevt en mycket aktiv sol, med många koronala massutkastningar riktade mot vår planet. Just detta gör att vi kan se norrskenet: koronala massuppkastningen skickar ut laddade partiklar i rymden som när de träffar gaserna i Jordens syre och kväve, ger liv åt dessa fantastiska ljus. Syreatomer lyser grönt, kväveatomer blått, rosa och lila. 
Himlen gav oss därför underbara överraskningar, synliga för blotta ögat på ett säkert sätt.

Advertisement