En skatt som hittades i en skog i Polen kan bekräfta en legend från 1600-talet

av Titti Carlberg

14 Maj 2024

Några av de guld- och silvermynt som hittades i Polen
Advertisement

I en skog i Polen har man hittat en liten skatt: det handlar om guldmynt av både ryskt och amerikanskt ursprung och historien om dessa mynt är inte som vilken som helst. Låt oss ta reda på mer. 

Advertisement

Tillhörde dessa mynt en kontroversiell eremit?

Świętokrzyska Grupa Eksploracyjna/Facebook

I hjärtat av den polska skogen hittade ett team volontärer, utrustade med metalldetektorer och auktoriserade av de lokala myndigheterna, en skatt nedgrävd i jorden: guld- och silvermynt som kan bekräfta en populär lokal legend om Anthony Jaczewicz, en eremit och äventyrare som i tider av extrema svårigheter utgav sig för att vara en "gudomlig helare". Enligt vad som kommunicerades av provinskontoret för skydd av monument i Kielce, dateras mynten tillbaka till perioden mellan 1600- och början av 1700-talet.

Fyndet skedde i bergskedjan Jeleniowskie, i södra-centrala Polen och enligt ledaren för Świętokrzyska, Sebastian Grabowiec, kan mynten faktiskt vara den legendariska skatten som tillhörde Jaczewicz. Upptäckten inträffade i juni 2022, men hölls hemlig de följande två åren för att skydda fyndplatsen.

Advertisement

Den mystiske profeten som bodde på ett eremitage: skatten kan vara hans

Świętokrzyska Grupa Eksploracyjna/Facebook

Antoni Jaczewski var en äventyrare som lurade många människor som vände sig till honom för att få hjälp mellan slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Mannen, som ansågs ha superkrafter, byggde sitt eget personliga eremitage i Swiętokrzyskie-bergen i maj 1708. Hans tillflyktsort var väldigt populär och donationerna blev snabbt många, tills Jaczewski var så rik att han blev tvungen att anställa skyddsvakter.

Hans vilseledande verksamhet fortsatte att blomstra, tills han stoppades av den lokala adeln och biskopen i Krakow. Han lyckades dock fly och återvände till sitt eremitage, där han återupptog sin verksamhet som "profet" och "helare" fram till 1712. 

Kielce Provincial Monument Protection Office meddelade upptäckten på sin Facebook-sida, där de även berättade detaljer om legenden av Antoni.

"Bergskedjan Jeleniowskie döljer många mystiska platser, många höljda i legender. Bland dem finns den unika legenden om eremiten, äventyraren och den den falske profeten, den mystiske Antoni Jaczewicz."

Guld- och silvermynten överförda till museum i Polen

Curioctopus

Man tror att när Jaczewski återupptog sin verksamhet åtnjöt han det tysta påvliga avtalet.

"Berättelsen om hjältarna från dessa händelser har återkallats med de intressanta upptäckter som gjorts under de senaste åren av medlemmar i Swiętokrzyskie Exploration Group, som fick medgivande från provinsens konservator för  Swiętokrzyskie-monumenten i Kielce och Lagów Forestry District för att genomföra forskning av monumenten. Upptäckten får oss att dra slutsatsen att berättelsen om äventyraren Jaczewicz kanske inte bara är en legend...".

Fyndet inkluderar orts, sexor, krajcars, kopek (de så kallade tårarna) och andra. Särskilt anmärkningsvärt är Hamburgs hertigdömde 1648, som visar "bilden av Madonnan och barnet perforerad på kanten av myntet, vilket tyder på att det kan ha tjänat som en medaljong. Det verkar därför som att mynten kan vara en del av avgifter som samlats in av den självutnämnda eremiten, eller så kan det till och med vara stöldgods från den lokala adeln".

Skatten överföres till det historiska och arkeologiska museet i Ostrowiec Swiętokrzyskie, där den kommer att bevaras och utsättas för numismatisk och historisk analys som kommer att avslöja ytterligare detaljer.

Advertisement