Ögonläkare visar hur det är att shoppa med olika grader av närsynthet tack vare ett märkligt verktyg

av Titti Carlberg

24 Maj 2024

Advertisement

Att handla utan glasögon kan för många vara en ganska svår upplevelse, som inte alla kan relatera till. Men en video lär oss att se på världen genom andras ögon, eller rättare sagt, i livsmedelsbutiken.

Advertisement

Att handla utan glasögon: detta är vad många ser

Alla har inte en perfekt och optimal syn och för många av dem är användningen av glasögon eller kontaktlinser avgörande. Det kan dock hända att man glömmer dem hemma när man går ut och vid det laget kan svårighetsgraden bli varierande och ökande, både när det gäller synens tillstånd och det sammanhang man befinner sig i.

En video som dök upp på Instagram och inspirerad av sidan interesting_retinal_case, som handlar om ögonens välbefinnande, visade hur det skulle vara att vara i en affär utan glasögon för den som behöver dem. Faktum är att de som inte behöver dessa stöd har svårt att föreställa sig vad andras ögon ser och att identifiera sig med denna omständighet. Förutom de långa korridorerna i gångarna att navigera och hindren att undvika, finns problemet med produkterna på hyllorna: många, små och väldigt olika varandra. Därför ville den unga ögonläkaren Jennifer Tsa, grundare av Line of Sight, ge en liten men betydelsefull demonstration av det som många upplever varje dag.

Advertisement

Föreställ dig med andras syn: det krävs inte mycket

Klippet börjar med beskrivningen "att handla utan glasögon". Jennifer som är inne i en livsmedelsbutik visar ett ställ för linser, alltså ett ställ för optisk retinoskopi, med linser från -0,5 till 1,5. Genom att placera linserna framför telefonens videokamera, som ramar in de olika gångarna i affären, visar ögonläkaren hur utsikten förändras när graderingen sjunker. Hon går från "normal syn", till -1.00, till -2.00, till -3.00, till -6.00 och till -8.00. Filmen visar en ökande nivå av oskärpa, vilket i det sista steget gör det nästan omöjligt att urskilja detaljerna.

"Hur ser du? Tagga någon för att visa din syn" skriver Dr. Tsai, och uppmanar webbanvändarna att dela klippet för att sprida medvetenhet om syn som , väldigt ofta, bokstavligen representerar en subjektiv synvinkel som inte är samma för alla. Videon fick många visningar och lika många kommentarer: webbanvändarna uppskattade denna representation av problemet, både de direkt inblandade och de som inte upplever det själv.

Webbanvändarnas kommentarer till videon "handla utan glasögon"

"Att leva sådär?" skriver en förvånad och överraskad, medan en annan utbrister: "Den som överstiger -4.00 lever i en helt annan dimension". En mamma rapporterar sin indirekta upplevelse:"Min son är -8.25 och -8.75. Så fort han tog på sig glasögonen ville han inte ta av sig dem igen. En kväll innan han somnade sa han till mig 'mamma, får jag sova med mina glasögon?'". En annan person berättar: "Jag är 18 år och förra året fick jag mitt första par glasögon. Jag blev ärligt talat förvånad över hur klar världen är, jag trodde att den var lika suddig för alla".

En video som inte bara får de inblandadeatt känna sig "missförstådda", utan som sprider medvetenhet om något som inte alla kan förstå själv på ett enkelt och samtidigt intuitivt sätt. Att se världen genom andras ögon och ett annat perspektiv, blir inte bara enkelt på detta sätt, utan också användbart och lärorikt.

Advertisement