Här är den verkliga anledningen till att hundar lutar huvudet åt sidan: de gör det ofta och det är bedårande

av Titti Carlberg

15 Maj 2024

Advertisement

Alla som har en hund känner mycket väl till ett av de söta beteendena hos dessa djur: det att de lägger sitt huvud på sned. Men varför gör de det och vad betyder det?

Advertisement

Människans hörsel har en fördel framför hundars

Curioctopus

 När en hund lägger sitt huvud på sned är den helt enkelt bedårande: genom att se på hunden uppifrån och ned är det omöjligt att inte smälta inför de stora ögonen och öronen som är på helspänn hos hunden som lägger sitt huvud på sned. Förutom att vara mjuka, roliga och snälla visar våra hundar verkligen en reaktion med detta beteende, vilket oftast beror på att de har hört ett visst ljud. Det är just vid de tillfällena en hund lägger sitt huvud på sned, men varför gör den det?

Våra ytteröron är strukturerade på ett sådant sätt att vi inte behöver vända på huvudet för att uppfatta ett ljud. Oavsett varifrån ljudet kommer hör vi det, om det kommer bakifrån, sidan eller framifrån. Detta gäller dock inte för hundar: även om de har en avgjort mer utvecklad och känslig hörsel än vår, de upptäcker frekvenser som vi inte kan höra, har dock vi människor, ur denna synvinkel, en fördel.

Advertisement

Detta är varför hundar lutar huvudet åt sidan

En Border Collie lägger sitt huvud på sned under ett experiment

Animal Cognition

 Faktum är att hundar är utrustade med hörselkåpor som helt eller delvis täcker - beroende på ras - hörselgången: resultatet är en sorts barriär som äventyrar överföringen av ljud, varför dessa djur måste ändra position för att kunna fånga upp ljudet effektivt. För att göra detta använder de sig av att röra på öronen och positionerar sig i ljudets riktning.

Så, om ett ljud som fångar hundens uppmärksamhet kommer framifrån, lutar den huvudet åt det hållet. Omvänt, om källan till ljudet kommer bakifrån vänder sig hunden mot det innan den lägger huvudet på sned. Om ljudet kommer från vänster  eller höger är öronen redan i ljudvågornas väg och hunden behöver inte lägga huvudet på sned.

De rörliga hörselkåporna tillåter också hundar att uppskatta hur lång tid det tar för ett ljud att nå höger och vänster öra, för att avgöra ljudets avstånd och plats. När man står framför sin hund och pratar med den, om han lutar huvudet åt sidan betyder det att han koncentrerar sig på det du säger. Lite som när en person nickar medan han lyssnar på sin samtalspartner, för att låta dem veta att de har deras uppmärksamhet. 

 

En hund som lägger huvudet på sned koncentrerar sig: studien

Freepik

 Hundar som älskar mänsklig interaktion tenderar att lägga huvudet ofta på sned: det är ett sätt att bjuda in personen att fortsätta med dialogen och behålla kontakten. Men det är inte allt: hundar behöver se oss i ansiktet, vår hållning och kroppsspråk så tydligt som möjligt för att kunna "översätta" det vi säger. Att lägga huvudet på sned kan vara ett sätt att bredda synfältet för att se bättre och kringgå de visuella gränserna som deras långa nos sätter.

Dessutom ville en studie undersöka detta beteende hos Border Collies, hundar som är särskilt bra på att memorera ord, inklusive namnen på olika sorters leksaker. Forskarna observerade förmågan hos 33 hundar att hämta föremål genom att låta dem memorera namnen: av en tillfällighet insåg de att hundarna ofta tenderade att lägga huvudet på sned innan de plockade upp den angivna leksaken. Detta tyder på att det kan vara ett tecken på koncentration och mental bearbetning, som till och med har en preferens: vissa lutade alltid huvudet åt höger, andra alltid åt vänster. Lite som vänsterhänta och högerhänta.

Advertisement