Augmented reality-headset har erbjudits på äldrebostäder i England

av Titti Carlberg

05 Maj 2024

En äldre man bär virtuellt reality-headset för att se havet
Advertisement

Kan man få upplevelsen att se rakt ner i havets djup vid vilken ålder som helst, kanske på ett äldreboende? Ett projekt har möjliggjort det, så här.

Advertisement

Virtual reality-projektet för att beundra havet

En äldre kvinna på ett äldreboende beundrar havet med virtuell verklighet

Ocean Conservation Trust

Det är inte alla som har möjligheten att dyka för att upptäcka vad som finns på havsbotten, än mindre boende på ett äldrehem eller äldre sjukhuspatienter. Men lösningen för dem hade ett team på Ocean Conservation Trust, en välgörenhetsorganisation för National Marine Aquarium.

Hur? Genom att ge dem en virtuell upplevelse tack vare ett headset som låter dem "dyka" ner i vattnet och se livet under ytan.

center i Devon och Cornovaglia, England, kunde de boende njuta av en upplevelse utöver det vanliga, designad för deras känslomässiga välbefinnande, men också för att öka medvetenheten om vikten för att skydda marina miljöer.

Många var entusiastiska över att få observera undervattensunderverken, från färgglada fiskar till aktiva dykare. Headsetet visar både akvariets inre och korallreven på vår planet, men också havet runt Plymouth.

Advertisement

Havet direkt i hemmet: en engagerande upplevelse

Idén föddes när ett äldreboende föreslog akvariet att de boende skulle få besöka några marina varelser och projektet kom sakta men säkert till liv.

Tack vare virtuell verklighet blir havet mer tillgängligt för människor, med organisationen som investerade ungefär 10.000 pund i nya headset för "dyk"-sessioner, och de upptäckte att dessa upplevelser gjorde stor skillnad för patienterna.

"Vi samarbetade med Ocean Conservation Trust och skapade en uppslukande virtuell verklighetsresa för de boende på Leypark Court skrev Plymouth Community Homes.

"Detta tillät dem att uppleva en fascinerande resa genom havets djup. Den uppslukande VR-upplevelsen erbjöd en interaktiv utforskning av havet, några av Plymouths National Marine Aquarium-tankar och livliga marina ekosystem". 

Målet är att "uppmuntra de boende att få kontakt med havet och dess invånare. Detta var en möjlighet för dem att uppleva havets skönhet och underverk utan att lämna bekvämligheten i sitt hem".

Ocean Conservation Trust tar havet till äldreboenden

Leypark Court-boendenas uppslukande djuphavs VR-upplevelse

Plymouth Community Homes/Facebook

Många av de boende sa att de upplevde en verklig känsla av att simma bland havsvarelserna, och de erkände att de var entusiastiska. Ocean Conservation Trust sa å sin sida: "Vi anser att alla bör ges möjlighet att uppleva havets underverk, oavsett ålder eller var de bor".

Projektet "Ocean for All", tack vare innovativ VR-teknik, riktar sig till "boende på äldrebostäder, sjukhus och skyddshem över hela landet, som har dragit nytta av detta projekt och vi fortsätter att öka detta erbjudande för att nå fler människor även på nationell nivå. Kontakt med naturen är en viktig del av människans liv. Oavsett om de befinner sig på ett vårdhem, sjukhus eller förskola, förtjänar de alla möjligheten att njuta av havet".

En unik och engagerande upplevelse, som ger havets underverk till dem som inte har möjlighet att beundra det.

Advertisement