En kille uppfinner "ätbart vatten" för att hjälpa demenspatienter så att de inte blir uttorkade

av Sara Lindbladh

09 Maj 2020

En kille uppfinner "ätbart vatten" för att hjälpa demenspatienter så att de inte blir uttorkade
Advertisement

Det kan verka konstigt, men demenssjuka äldre riskerar att få problem med uttorkning, även om de bara har en lätt form av demens. Det är faktiskt väldigt vanligt att man tappar lusten att dricka och känslan av törst, och detta kan förvärras allt eftersom man blir sjukare. Detta är en av de vanligaste orsakerna till att dessa personer blir inlagda på sjukhus, vilket hände farmodern till en ung engelsk uppfinnare. Killen försökte hitta en lösning på farmoderns, och många andra äldres, problem, och det verkar faktiskt som att han har lyckats... 

via Jelly Drops Hydration

Advertisement
Lewis Hornby/Vimeo

Lewis Hornby/Vimeo

En ung nybörjaringenjör vid namna Lewis Hornby, inspirerad av kärleken till sin farmor, verkar ha hittat en konkret lösning på problemen med uttorkning, som många demenssjuka drabbas av. Allt började när den unge mannen såg sin farmor läggas in på sjukhus på grund av grav uttorkning. För många äldre leder tyvärr sjukdomen till att man helt glömmer bort att dricka, och man känner inte alls det behovet.

Killen, som hade sett sin farmors problem, försökte förhindra att något sådant skulle inträffa igen, för en uttorkning skulle kunna vara dödlig. Medan han funderade på och oroade sig för denna risk, tog uppfinnaren i honom överhanden och han fick den genialiska, om inte revolutionerande, idén. Droppar av gelatin som består av 90 % vatten - lätta att äta, svälja, och tillverkade i starka färger för att dra åt sig uppmärksamhet. Inpackade i en kartong som är lätt att öppna, ser de mycket lockande ut för äldre som föredrar att äta framför att dricka.

Advertisement
Jelly Drops/The James Dyson Awards

Jelly Drops/The James Dyson Awards

För att komma fram till den rätta lösingen levde killen nära ihop med farmodern och de andra äldre på vårdhemmet, under veckan som kvinnan var inlagd. För att kunna komma fram till rätt slutsats rådgjorde Lewis med en specialiserad psykolog, som hjälpte honom att bättre förstå beteendena hos den som lider av demens. I ljuset av detta, och tack vare sinnesberövande hjälpmedel och Virtual Reality, kunde den unge mannen dyka in i de demenssjukas värld, och efter att ha konsulterat ett läkarlag utformade han Jelly Drops - ett mycket vattenrikt livsmedel.

En hel kartong av dessa produlter motsvarar hela en och en halv dags vätskebehov, och Lewis farmor hade ätit 7 Jelly Drops efter bara 10 minuter! Denna upptäckt fångade naturligtvis uppmärksamheten hos många läkemedelsföretag, som förslog att Lewis skulle vidareutveckla produkten och producera mer storskaligt. Just nu glädjs Lewis åt farmoderns förbättringar, och nomineringen till "The James Dyson Awards" - ett pris tillägnat nybörjaringenjörer. Utvecklingen av denna produkt skulle kunna förändra livskvaliteten avsevärt för många äldre, och det verkar som att det unga geniet verkligen är på rätt väg. Här nedan kan ni se videon av den gamla kvinnan när hon "provar" sitt barnbarns nya uppfinning!

Advertisement