Berättelsen om mannen som betalade för bara en natt på ett hotell i New York och stannade på det i 5 år

av Titti Carlberg

06 Maj 2024

Advertisement

Att bo på ett hotell i 5 år och bara betala för en natt? Det var vad en amerikansk man gjorde, här är hur han lyckades med det.

Advertisement

Mannen bad om ett hyreskontrakt av hotellet

8th Avenue-entréen till Hotel New Yorker

Jim.henderson/Wikimedia commons - Public domain

Att bo på ett hotell i New York är verkligen inte billigt, men ändå lyckades en man förlänga sin vistelse i 5 år genom att bara betala 200 dollar. Hur lyckades han? 

Mickey Barreto, 48 år är huvudpersonen i denna lite lustiga berättelse, han lyckades utnyttja en lokal regel som rör bostäder till sin fördel. Det var i juni 2018 när Barreto dök upp på New Yorker Hotel i New York och betalade exakt 200 dollar och 57 cent för en natts vistelse tillsammans med sin partner Matthew Hannan.

Efter det gick det 5 år utan att mannen betalade en enda cent mer: Barreto tillgrep en gammal New York-lag om uthyrning, enligt vilken hotellgäster kan begära ett hyreskontrakt och bli permanent boende i strukturen. Så morgonen efter ankomsten vände han sig till receptionisten för att meddela sin begäran: ett sexmånaders hyreskontrakt.

Advertisement

Mickey Barreto bodde på New Yorker Hotel i 5 år

Vid den tidpunkten vägrade chefen för New Yorker Hotel att tillgodose mannens begäran och bjöd in honom att lämna rummet vid middagstid som planerat. Barreto, inför denna vägran, vände sig till Housing Court i New York City med en anmälan mot hotellet, där han inte hade underlåtit att nämna stadens lagar och koder, samt ett rättsfall liknande hans, och lyckades få som han ville.

Efter att ha flyttat från Los Angeles fick Barreto genom sin partner kännedom om ett "kryphål" som gör det möjligt för dem som ockuperar ett enkelrum i byggnader före 1969 om de begärde ett hyreskontrakt: genom att ha betalat för en natt på hotellet blev han en legitim hyresgäst, vilket han lyckades bevisa. Han nöjde sig dock inte med detta: vid ett tillfälle bestämde han sig för att skicka in falska dokument för att hävda äganderätten till hotellet, som har 1000 rum och byggdes 1930, beläget i centrala Manhattan, samtidigt som han försökte ta ut hyra av en annan gäst.

Men till slut avslöjades hans plan.

Barreto, de falska äganderättshandlingarna på hotellet

Nattlig vy över New Yorker Hotel

The New Yorker Hotel/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

När polisen dök upp framför honom, förklarade sig Barreto till och med förvånad. Medan han erinrade begäran om ett hyreskontrakt på New Yorker Hotel, som han senare blev utkörd från, sa mannen:

"Jag gick till domstolen dagen efter. Domaren avslog min begäran, jag överklagade då till Supreme Court och vann".

Uppenbarligen var hotellägarens advokater frånvarande vid det avgörande ögonblicket i ärendet och detta säkerställde ett framgångsrikt resultat för mannen.

Så, Barreto bodde gratis på hotellet fram till juli 2023, utan hyreskontrakt, men utan framgång i försöken med att köra ut honom från byggnaden. År 2019 gick han dock för långt genom att ladda upp en falsk lagfart till ACRIS stadsregister vid finansdepartementet, och hävdade att hela strukturen var hans, men som faktiskt tillhörde Association of the Holy Spirit for the Unification of Wold Cristianity sedan 1976.

Efter att ha försökt kräva hyra av en av hotellets gäster och registrerat byggnaden i sitt namn hos New York Department of Environmental Protection, stämdes han av Unification Church och befanns skyldig.

Advertisement