Ett par hittar en pärla i en mussla som beställts på restaurangen och de bestämmer sig för att göra en speciell sak med den

av Titti Carlberg

01 April 2024

Ett par hittar en pärla i en mussla som beställts på restaurangen och de bestämmer sig för att göra en speciell sak med den
Advertisement

Ett tursamt par hittade en underbar pärla i en av musslorna de hade beställt på restaurangen och de bestämde sig för att använda den till ett speciellt ändamål. Vilket?

De hittar en pärla i en mussla på restaurangen

Sandra "Sandy" Sikorsky, 70, och Ken Steinkamp, 75, från Rhode Island, USA, åt middag på Bridge Restaurant när de bestämde sig för att beställa en aptitretare bestående av musslor. Under måltiden märkte Sandra dock något konstigt: när hon smakade på ett av skaldjuren kände hon en annorlunda smak. Hon inspekterade smakbiten och såg att den innehöll en vacker pärla.

Ett oväntat lyckokast, som paret bestämde sig för att göra ännu mer speciellt: den pärlan skulle bli symbolen för deras förening, så de beslutade sig för förvandla den till en officiell förlovningsring. Ett och ett halvt år senare bar Sandy ringen på fingret innan hennes bröllop med Ken på badorten Ocean House. Ceremonin hedrade pärlor genom att dekorera bröllopstårtan med dem och gästerna bar också pärlor för att göra pärlan till huvudtema.
Den här händelsen blev snabbt känd och paret älskar att berätta om historien om ringens ursprung och omständigheter som ledde till att den skapades.

Advertisement

Pärlan sattes på förlovningsringen: snart gifta

Ceremonin var intim med endast 27 inbjudna gäster. Ken förklarade "Vi valde ett litet bröllop på grund av vår ålder och jag tror inte ens att vi har så många som 200 vänner som skulle göra detta". Platsen som valdes för att utbyta bröllopslöftena var Avondale Chapel, en liten kyrka som sanktionerade deras förening med havet som bakgrund. Förutom ringens pärla som Sandra hade hittat bar bruden även matchande örhängen, medan hennes systerdotter Nora, bar pärldekorerade skor.

Efterrätterna inspirerades också av detta tema, som återgav chokladmusslor: ett val av kocken, som bestämde sig för att ge en speciell och personlig touch till dessertensom serverades. Efter att ha sagt det ödesdigra ja flög paret till Europa på en tre veckor lång smekmånad. Sandra ville se Paris, som hon aldrig hade besökt trots att hennes modersmål är franska. 

Efter deras första träff år 2018 har de aldrig lämnat varandra: de var skilda båda två, och de träffades genom en dejtingapp.

Hur bildas pärlor?

Hur bildas pärlor?

AlohaPearlsHawaii/Etsy

Pärlan som hittades av bruden hjälpte till att göra denna saga ännu mer speciell, men vad är oddset på att man kan ha samma tur genom att äta ostron och musslor? I verkligheten är den chansen ganska liten: livsmedelsostron, alltså de vi äter, kan producera pärlor, men väldigt små och oregelbundet formade av ringa värde. De värdefulla smyckena vi känner till kommer från pärlostron, som dök upp för 530 miljoner år sedan, som producerar pärlor när en extern partikel infilterar mollusken och riskerar att skada den. Av denna anledning täcker ryggradslösa djur det med pärlemor, en utsöndring av kalciumkarbonat som består av konkiolin och aragonit, samma material som skalet utgör.

När ett irriterande ämne tränger in i skalet, till exempel en parasit eller en annan pärla av en odlare, reagerar ostronet genom att långsamt täcka den med tusentals koncentriska väldigt tunna lager av pärlemor, vilket resulterar i vackra pärlor. Det finns också svarta pärlor, extremt sällsynta, som produceras av det svartläppade pärlostronet.

Pärlor skapas därför av en naturlig försvarsprocess av marina ostron, musslor och hjärtmuslor, för att skydda sig från invanderande organismer. Även om alla blötdjur kan producera en pärla, kan bara de vars skal är belagda med pärlemor skapa de vi ser utställda i smyckesskyltfönster.

Advertisement