En mystisk monolit har dykt upp i Las Vegas-öknen: ingen vet hur den kom dit

av Titti Carlberg

26 Juni 2024

Monoliten dök mystiskt upp i Las Vegas-öknen

LVMPD/X

Advertisement

En mystisk monolit har dykt upp i en bergskedja nära Las Vegas, Nevada, och ingen kan förklara hur den kom dit. Låt oss ta reda på mer.

En monolit har hittats nära Las Vegas: var kommer den ifrån?

Avlägsnade av marken där monoliten mystiskt dök upp i Las Vegas

LVMPD/X

Monoliten som är höljd i mystik dök upp i bergen, men det finns ännu inte någon förklaring till dess ankomst. Monoliter är solida geologiska strukturer som vanligtvis består av en enda sten eller klippa, som kommer fram på grund av erosion. Det aktuella föremålets härkomst och ursprung är dock okänt.

De lokala myndigheterna beslöt sig dock för att avlägsna bildningen. I ett inlägg den 21 juni 2024, på X, på sidan Las Vegas Metropolitan Police Departments kan vi läsa:

"Många av er har frågat om den mystiska monolit som nyligen upptäcktes norr om Las Vegas. I går eftermiddags avlägsnade vi föremålet av allmän säkerhet och miljöskäl."
Polisen säger också att det är "okänt hur föremålet kom dit och vem som kan vara ansvarig".
Storleken på monoliten är 19,5 meter.

Advertisement

Monoliter i världen, ett mysterium som startade år 2020

Faktum är att omedelbart efter upptäckten avlägsnades monoliten, men den återuppväckte ett mysterium från 2020, när dessa märkliga lysande föremål började dyka upp runt om i världen. Specifikt upptäcktes den aktuella monoliten av Las Vegas-polisens sök- och räddningsteam nära Gass Peak, som är en del av den omfattande Desert National Wildlife Refuge.

För närvarande är detta det senaste utseendet av dessa mystiska reflekterande pelare. I november 2020 dök en liknande monolit upp i den röda klippöknen i Utah, Mountain West, USA. Därefter sågs monoliterna i Kalifornien, New Mexico, Rumänien och till och med i centrala Las Vegas på Freemont Street. Det gemensamma kännetecknet är att de dyker upp plötsligt och försvinner lika snabbt. Löjtnant Nick Street på Utah Department of Public Safety förklarar:

"Det här föremålet kommer inte från en annan värld".

Varför man har avlägsnat monoliten i Las Vegas

Marken i Las Vegas där monoliten avlägsnades

LVMPD/X

Formationen i Utah var inbäddad i bergen i ett område så okänt att den till en början hölls dold, för att hindra människor ge sig ut på jakt efter den med risk att gå vilse. Koordinaterna upptäcktes dock och många nyfikna turister åkte dit med bil, skadade naturen och lämnade efter sig stora mängder avfall. 
Anledningen till att myndigheterna bestämde sig för att avlägsna Las Vegas-monoliten var för att förhindra att samma dynamik ska upprepas.

Desert National Wildlife Refuge som tillhör federal mark är ett enormt naturreservat, hem för trollhornsfår, sköldpaddor och sällsynta växter, som är skyddat. För tillfället står monoliten, som består ev en plåt av reflekterande metall, modellerad på ett prisma och svetsad med armeringsjärn och betong, efter att ha extraherats från marken där den lämnat ett djupt hål, finns den på en hemlig lagerplats, i väntan på att myndigheterna bestämmer sig om vilket det bästa sättet är för att göra sig av med den.

Advertisement