Hemligheten bakom chokladens oemotståndliga smak: allt är en fråga om kemi

av Titti Carlberg

05 Maj 2024

Advertisement

Bland de största nöjena i livet finns utan tvekan choklad: men vad är det som gör den så oemotståndlig och otroligt god? Här avslöjar vi hemligheten.

Advertisement

Hjälper choklad verkligen till att förbättra ditt humör?

Pexels

Choklad anses vara en av de bästa sötsakerna i världen,vilket representerar en stark frestelse för alla, särskilt de med sug efter sötsaker. Tack vare dess popularitet kan den avnjutas i många former: drickas som traditionell varm choklad, ätas som en chokladkaka som består av frestande kaloribitar, användas som huvudingrediens i godis, kakor och efterrätter. Kort sagt, förslagen är oändliga och för allas smaker, oavsett om man föredrar mjölk- eller mörk choklad.

Förutom dess läckra smak är choklad också känt för att ha kraften att återställa gott humör, men stämmer det verkligen? Detta skulle bero på några av dess kemiska föreningar, som kommer från kakaobönan. Ju mörkare choklad, desto mer betyder det att de finns i större mängder. Det finns över 800 kemiska föreningar i choklad, men endast några av dessa anses vara kraftfulla allierade av välbefinnande, bland annat teobromin, som liknar koffein, som också finns i denna sötsak. Man tror att kombinationen av dessa två kan ge en behaglig effekt av lättnad från negativa känslor.

Advertisement

Vad är det som gör choklad så gott: förberedelsefaser

Dessutom innehåller choklad en annan förening, kallad fenetylamin, som enligt vissa kan bidra till frisättningen av dopamin, en signalsubstans som påverkar humöret: vår kropp bryter dock ner dessa föreningar innan de har några gynnsamma effekter.

Det som verkligen kan ha en positiv inverkan efter att ha ätit choklad är bara smaken av den, som lyckas tillfredsställa hjärnans belöningssystem.

Men, bortom dess förmodade "krafter", vad är det som gör att choklad är så bra, en av mänskilghetens favoriter i mer än fyra tusen år? Efter att ha börjat som en dryck framställd av frön från kakaoträd, spreds den på 1500- och 1600-talen över hela världen och fick den tidlösa globala berömmelse den åtnjuter idag.

Hemligheten med dess smak ligger i kemin: choklad kommer från en böna gömd i baljväxten som växer på kakaoträdet. Efter skörden läggs bönorna under blad för ett par dagars jäsning: i denna fas producerar bakterierna prekursorer, kemiska ämnen som förbereder rostningsfasen.

Chokladens smak beror på rostningen

Pexels

Det är just under rostning som den smak vi känner bildas, tack vare ett fenomen som kallas Maillard-reaktionen: rostning över hög värme förenar två kemiska ämnen, socker och proteiner, som reagerar för att ge liv åt den oemotståndliga smaken hos chokladen.

Det är rostningen som är nyckelprocessen, som kan ändra smaken baserat på tidpunkten och de valda temperaturerna.

De olika aromerna i vissa chokladkakor beror på temperaturerna som används av tillverkande företag. Rostning vid låga temperaturer framhäver de fruktiga och blommiga tonerna, medan de högre intensifierar kaffe och karamell.

Maillard-reaktionen är samma som genererar smaken av rostat kött, kaffe och nybakat bröd, livsmedel som har smaker som avgjort skiljer sig från varandra: orsaken beror på de olika sorterna av proteiner och sockerarter som interagerar inom dem.

För att njuta av choklad som bäst är när den är så färsk som möjligt: ju längre man väntar, desto mer kommer de flyktiga föreningarna att överge sötsaken. Idealet är att konsumera mörk choklad inom 2 år, men halva den tiden för mjölkchoklad.

Advertisement