Här är "världens lyckligaste man": han bor på ett kryssningsfartyg sedan 25 år tillbaka och går (nästan) aldrig i land

av Titti Carlberg

25 Maj 2024

Advertisement

Att göra en kryssning är många människors dröm: mellan gruppaktiviteter, poolhäng och aperitifer i sällskap är det svårt att föreställa sig något bättre. Vid en viss tidpunkt tar semestern dock slut och alla kryssningsresenärer måste återgå till vardagslivet. Alla utom en: Mario Salcedo, amerikan och förre detta finansman, som har bott på ett kryssningsfartyg i nästan 25 år nu, när han någon enstaka gång går i land upplever han en obehaglig känsla.
Detta är hans berättelse.

Advertisement

Att bo för alltid på ett kryssningsfartyg: Mario Salcedos val

Mario Salcedo i dokumentären om honom, med ett Royal Carribbean-fartyg i bakgrunden

The New York Times/Youtube

Mario Salcedo har bott nästan 10 tusen dygn ombord på Royal Caribbean-fartyg, och han har helt omfamnat den typiska semesterlivsstilen. Valet av Royal Caribbean-kryssning var dessutom inte slumpmässigt, utan resultatet av en lång utvärderingsprocess efter en existentiell kris.

År 1997 när Mario Salcedo var 47 år gammal hade han ett jobb och lysande framtidutsikter framför sig, men han bestämde sig för att lämna allt och fly från verkligheten. Efter att ha experimenterat genom att resa på sex olika kryssningsresor med sex olika bolag, valde han till slut Royal Caribbean, vilket han sedan dess aldrig har lämnat, eller nästan aldrig. Utan barn eller andra band lever Mario dag efter dag ombord på kryssningsfartyget, inklusive gruppaktiviteter, avkoppling och besök på olika platser i världen, inklusive Kina, Japan och Nya Zeeland.

Advertisement

Inte en direkt ekonomisk livsstil

The New York Times

Frågan om hur Mario Salcedo lyckas upprätthålla sin livsstil är nästan oundviklig. Att bo på ett kryssningsfartyg är verkligen inte ekonomiskt, vilket alla som har bokat en kan bekräfta. Ändå har Mario fortsatt med det här livet i nästan 25 år: vad har han för hemlighet?

Vi tvivlar dock på att det finns en hemlighet, men det kräver verkligen en viss skicklighet och kunskap om kryssningarnas värld. För det första hanterar Mario investeringsportföljer direkt på kryssningsfartyget. Dessutom väljer han alltid innehytter, som är billigare, och han bokar sina kryssningar minst två år i förväg för att få de bästa erbjudandena. I slutändan varierar kostnaden från 60 tusen till 70 tusen om året: inte direkt lite, men det verkar överkomligt för Super Mario.

Går Mario Salcedo någonsin i land?

Sedan 25 år tillbaka arbetar Mario Salcedo ombord på ett kryssningsfartyg och går nästan aldrig i land

The New York Times

Nu är Super Mario, som han kallas, en riktig kändis. År 2018 dedikerade New York Times en kort dokumentär till honom med titeln "Meet the Happiest Guy in the World", och han får specialbehandling på kryssningsfartygen. Han äter oftast middag med kaptenen och åker med nya Royal Caribbean-fartyg innan de invigs. Men går han någonsin i land?

Naturligtvis tillbringar Mario Salcedo ungefär två veckor om året på fastlandet eftersom han fortfarande äger en lägenhet i Miami. Varje gång stöter han dock på samma problem: det är omöjligt för honom att gå på land utan att vackla åtminstone lite. När allt kommer omkring, att alltid bo på en kryssning måste vara en nackdel, eller hur? Eller ur en annan synvinkel, är det bara ett extra incitament att komma tillbaka till fartyget så fort som möjligt. Helst på Royal Caribbean.

Advertisement