Genetiskt sett är de syskon, men i själva verket är de kusiner: dessa två ungdomar förklarar hur det är möjligt

av Titti Carlberg

09 April 2024

Genetiskt sett är de syskon, men i själva verket är de kusiner: dessa två ungdomar förklarar hur det är möjligt
Advertisement

Vi vet alla vad släktskap är och förutom antropologiska studier är vi alla bekanta med termer som pappa, mamma, son, brorson, morbror, farfar och så vidare. Men samtidigt är släktskap inte alls så enkelt, särskilt om det handlar om enäggstvillingar. Detta visas i en video som setts av hundratals människor där ett tvillingpar förklarar... att de är kusiner.

Advertisement

Ett par enäggstvillingar säger att de är kusiner: hur är det möjligt?

I videon ser vi två grabbar som liknar varandra väldigt mycket och i själva verket ser de ut som tvillingar. De är medvetna om "likheten" och de försöker förklara varför de, trots att de är identiskt lika, bara är kusiner.

Faktum är att ett par homozygota tvillingbröder gifte sig med ett par homozygota tvillingsystrar. Både i det första och andra fallet delar bröderna och systrarna 100% av det genetiska arvet mellan sig: de är genetiskt identiska. Bröderna gifte sig med enäggstvillingar och båda paren fick barn. Dessa barn är naturligtvis kusiner, som grabbarna förklarar i videon, men samtidigt är de genetiskt identiska. De skulle kunna vara bröder, de delar ju trots allt 100% av sitt genetiska arv, men det är de inte. De är bara kusiner, som båda två heter Peter. Därför har vi två Peter, genetiskt identiska men juridiskt sett kusiner.

Advertisement

"Naturligtvis är det Peter som är äldst, och inte Peter": kommentarerna till den virala videon

"Naturligtvis är det Peter som är äldst, och inte Peter": kommentarerna till den virala videon

thepetertwins/Instagram

Om det stämmer att vi i början sa att vi alla känner till hur släktskap fungerar, så omkullkastar denna video varje föreställning om släktskap, eller i alla fall nästan. Av denna anledning är det normalt att förvänta sig många kommentarer från människor som är överraskade, förvånade och fascinerade av denna slump. En webbanvändare förstår till exempel inte utan frågar "hur tog algoritmen mig hit?": vilket vi alla undrar. I en kommentar går vi in på videons detaljer och läser "Vem är äldst av er? Födelsedagar? Hur många år skiljer det mellan er?": faktum är att grabbarna verkligen är identiska, som om de vore tvillingar. Som svar skriver en person:

Det är uppenbart att Peter är äldst. Peter säger ju också att han inte har födelsedag på samma dag som Peter. Jag förstår din förvirring eftersom Peter faktiskt ser äldre ut än Peter, så det är lätt att bli förvirrad.

Trots humorn i det hela är frågan legitim, men ingen av de två Peter svarar på den. Vi vet bara att de är genetiskt idetiska men juridiskt sett kusiner, så pass att en webbanvändare skämtsamt kommenterar "genetiskt sett ljuger de, men juridiskt sett begår de mened".

Genetiskt identiska men juridiskt sett kusiner: är det möjligt?

Den sista kommentaren är förståelig, men den kunde inte vara längre ifrån sanningen. Naturligtvis vet vi inte om Peter & Peter verkligen är kusiner, men möjligheten att två kusiner har samma genetiska arv är allt annat än osannolikt. Ett liknande fall inträffade i uSA: Brittany och Briana, enäggstvillingar gifte sig med Josh respektive Jeremy, också de enäggstvillingar. Paren fick varsitt barn med några månaders mellanrum, Jett och Jax. Jett och Jax är i en liknande situation som Peter & Peter befinner sig i: de är genetiskt identiska men juridiskt sett kusiner.

Sammanfattningsvis visar deras fall hur genetik på ett unikt sätt kan sammanflätas med släktskap, uppfattat som ett kulturellt system byggt på naturliga grunder. Fenomenet kan vara förvirrande, särskilt som de har samma namn, men det är ocks ganska roligt. Om inte annat kan de presentera sig som tvillingar eller till och med som en och samma person.

Advertisement