En lokal guide uppmanar turisterna att blåsa på denna plantas blad: "som en magi!"

av Titti Carlberg

02 Juni 2024

Advertisement

Trots att vi omger oss med dess underverk är det inte ovanligt att naturen överraskar oss med riktiga konstigheter ibland. Faktum är att det finns ju, förutom det lilla vi känner till, ett universum av djur och växter med otroliga anpassningar. Detta visas i en video som har fångat hundratusentals människors uppmärksamhet på Instagram, i vilken man kan se en växt som skapar bubblor. Men hur är det möjligt?

Advertisement

Här är växten som skapar naturliga bubblor: den virala videon

Vi befinner oss på Figi, en ögrupp i Stilla Havet som består av mer än 300 öar. På en av dessa öar filmar några turister en lokal guide som är på väg att visa dem något intressant. Med ett leende från en som vet vad som är på gång att hända bryter mannen av en liten kvist från en växt. Han bryter sedan kvisten i två delar och blåser in i mitten av klyftan. Till allas förvåning börjar magin: från kvisten bildas det en massa bubblor vilka skapar ett avgjort unikt spektakel. Strax efter provar en av turisterna att skapa bubblor, och lyckas direkt. Men hur är det möjligt? Är det magi?

Advertisement

"Behövs det bara en växt för att blåsa bubblor?": kommentarerna till den virala videon

oceanian_hit/Instagram

I kommentarerna till videon framkommer många vittnesmål från människor som kommer från olika delar av världen. Vissa minns hur trädet är inhemskt i Afrika men nu spritt över hela det tropiska bältet, från Amerika till Oceanien, en person skriver:

Denna video får mig att minnas min barndom: när jag var liten blåste jag bubblor från den. Vilket jag gör än idag när jag ser växten: det är ganska roligt.

En annan skriver "det är ett tuba tuba-träd, här på Filippinerna finns det många av dem: frukterna på växten är giftiga, men bladen och stjälkarna används för medicinska ändamål." Slutligen i en kommentar läser vi det som kanske alla tänker: "är en växt tillräcklig för att blåsa bubblor? Jag som alltid har köpt flaskor!".

Varför kommer det bubblor från Jatropha curcas?

Det som Instagramanvändare kallar tuba tuba-trädet bär det det vetenskapliga namnet Jatropha curcas och är faktiskt känt för att producera bubblor från stjälkarna. Men hur är det möjligt? Dess sav är rik på olja, upp till 40%, vilket är anledningen till att om man blåser in i mitten av en spricka skapas dessa bubblor. Men Jatropha curcus oljan är inte bara ett underhållningsmedel, utan kan också användas för kosmetiska produkter och för produktion av biobränsle, som en nyligen genomförd studie upptäckte. Dessutom kan dessa träd även växa på nedbruten och näringsfattig jord, aspekter som gör växten till en avgjort nyttig gröda även ur ekonomisk synvinkel.

När man kommer ihåg att Jatropha curcus faktiskt är en växt med giftiga frukter, visar den virala videon hur en rolig aspekt kan leda till ekonomisk användning. Att något som är så enkelt som en växt kan vara en källa till förundran hos turister, till något som är värdefullt för ett helt samhälle.

Advertisement