Klättraren kastar en sten för att förstå hur djup avgrunden är: webbanvändarna ger olika svar

av Titti Carlberg

28 Maj 2024

Advertisement

Att utforska är ofta väldigt spännande, men naturen utgör dock flera faror även för de mest erfarna människorna. Som vi ser i en viral video bestämmer sig en klättrare att beräkna djupet i en naturlig avgrund genom att släppa ner en stor sten innan han själv sänker sig ner i den, klädd i säkerhetsutrustning. Men är det verkligen möjligt?

Advertisement

Han släpper ner en sten för att förstå hur djup avgrunden är: videon blir viral

Vi befinner oss inne i en naturlig grotta där en klyfta vid en viss punkt öppnar sig. Videon visar en klättrare som bär full säkerhetsutrustning och med ett rep fäst nära öppningen, och han vill veta hur djup avgrunden är innan han bestämmer sig för om han ska ta sig ner i den på en upptäcksfärd. Hur får man reda på det? Enkelt: släpp ner en sten och räkna sekunderna tills man hör den landa. När mannen väl hörde dunsen från stenen bestämde han sig dock för att inte fortsätta. Här är bildtexten till videon:

Hur många sekunder tar det att falla? Vi kom hit idag med avsikten att sänka oss ner i denna avgrund, men med tanke på den stora mängd vatten som faller bestämde vi oss för att avbryta uppdraget och komma tillbaka om några månader.

Var väldigt försiktiga. 

Advertisement

"Legenden säger att stenen fortfarande faller" och andra kommentarer på webben

alfon.what/Instagram

Sedd av miljontals människor väckte videon uppenbarligen en diskussion i kommentarerna. En person frågar till exempel "men föll stenen i Jordens mitt?": väldigt osannolikt, men det skulle dock vara trevligt om den gjorde det. En annan person skriver "online community, kan du utföra beräkningen och låta oss veta höjden på avgrunden?": communityn frågar, communityn svarar. Vissa säger över 300 meter, andra drygt 100, åter andra gissar på 250 meter.
Kort sagt, det kanske är sant att matematik inte är en åsikt, men användarna på Instagram har säkert olika åsikter om saken. Slutligen är det en som bestämmer sig för att överge alla beräkningar och fokusera på historien: "legenden säger att stenen fortfarande faller". Det kanske till och med stämmer.

Hur beräknar man djupet från det att en sten faller?

Faktum är att det är möjligt att beräkna djupet i en avgrund endast från den tid det tar för något att falla till botten. Som många Instagram-användare har förstått är formeln ganska enkel: för att förstå hur djupt det är ska man multiplicera Jordens tyngdacceleration med kvadraten på den tid det tar för föremålet att falla och sedan dividera det med två.

Och det är här som de olika beräkningarna nedanför videon ger olika resultat: vissa räknar 8 sekunder för fallet, andra 6, ytterligare andra drygt 7 sekunder från tiden det tar för ljudet av stenens landning att stiga upp måste dras av lite. Kort sagt, genom att ta hänsyn till alla dessa variabler blir det möjligt att få det korrekta resultatet, eller i alla fall en uppskattning om avgrundens djup. Och beslutet om man ska genomföra uppdraget eller inte, som huvudpersonen i videon tog. Det viktiga är att vad man än bestämmer sig för så måste man alltid tänka först och främst på säkerheten och riskfritt både för sig själv och andra.

Advertisement