Arbetsgivaren ger tre smart working anställda sparken på grund av för mycket frånvaro: hur upptäckte han det?

av Titti Carlberg

26 Maj 2024

Advertisement

Smart working representerar en aldrig tidigare skådad möjlighet att förbättra balansen mellan yrkesliv och privatliv, men samtidigt medför det utmaningar. Förutom förändringar i ens livsstil, kräver distansarbete också ett stabilt förtroendeförhållande mellan arbetsgivare och anställda. Om detta saknas kan potentiellt allvarliga problem uppstå, vilket nyligen hände i ett australiensiskt företag, där smart working ledde till uppsägningen av tre anställda. Och detta är inte det enda fallet.

Advertisement

Smart working, framtidens arbete?

Unsplash

Att anta distansarbete kan leda till betydande fördelar för både arbetstagare och företag. I det senare fallet kan företag faktiskt spara på kostnaderna på hyra för lokaler och den utrustning som ska användas på kontoret. Samtidigt låter en avlägsen modell arbetsgivare att locka talanger från resten av världen. Men nackdelarna måste också beaktas, nämnligen bristen på mer direkt kommunikation och samverkan mellan medarbetarna.

De anställda kan själva dra nytta av fördelarna med smart working, åtminstone enligt vad som sägs när modellen antas. Faktum är att det finns större flexibilitet och pendlare tillbringar mindre tid i trafiken.
Kort sagt: distansarbete kan i teorin förbättra balansen mellan yrkes- och privatliv, för att inte tala om de ekonomiska besparingarna. Men det stämmer inte alltid. För det första är de ekonomiska besparingarna relativa och övergår delvis till hushållsel. För det andra är social isolering och koncentrationssvårigheter vanligt för distansarbetare. Slutligen är det inte alltid möjligt att balansera sitt yrkes- och privatliv, ofta på grund av inblandningen från ledningen.

Advertisement

Arbetsgivare säger upp tre smart working-anställda i Australien

Vi kommer aldrig få reda på om de anställda på ett australienskt företag, troligen ett support- och callcenter, har upplevt dessa svårigheter med att arbeta på distans. Det vi vet, som rapporteras av flera lokaltidningar, är att en arbetsgivare fått sina misstankar bekräftade om tre av hans anställda. Som ett resultat beslutade han att ge dem sparken.

Under en tid hade denna arbetsgivare misstänkt att personalen arbetade mer bekvämt än vad som var avtalat. För att få reda på mer började han övervaka samtalsregistret, svaren på mail och medverkan i arbetschatten. Han säger såhär:

Intervaller mellan samtalen började bli allt längre. Istället för ett samtal var 15:e minut kom det ett var 20:e minut och sedan varje halvtimme. Och plötsligt var det luckor på 2 timmar då inget hände - detta visar att personalen är frånvarande.

Förtroende och kontroll in distansarbete

Unsplash

Fallet har väckt flera kontroverser på grund av den typ av kontroll som arbetsgivare utövar över sina anställda och samtidigt graden av förtroende som krävs mellan företag och arbetare för att smart working ska fungera. Å ena sidan skulle vi kunna frestas att se arbetsgivarens kontroller som en integritetskränkning. Å andra sidan utförde de uppsagda personerna inte sina jobb som förväntat. Ett liknande fall gällde en försäkringskonsult, som fick sparken för att företagets kontrollprogramvara inte hade registrerat tangentryckningar från tangentbordet.

Användningen av kontrollmjukvara är därför en del av den spänning mellan tillit och kontroll som redan finns inom ramen för smart working. Faktum är att distansarbete kan erbjuda många fördelar, men kräver noggrann utvärdering av potentialen och riskerna. Mellan arbetarnas integritet och en kontrollpolicy är det viktigt att garantera en rättvis och transparent arbetsmiljö för att lösa problemet i grunden. Och undvika att obehagliga saker händer eller att oåterkalleliga beslut fattas.

Advertisement