Rymdskräp landar på ett hus i Florida: enligt många kommer det från ISS

av Titti Carlberg

09 April 2024

Rymdskräp landar på ett hus i Florida: enligt många kommer det från ISS
Advertisement

Det finns många små himlakroppar som kommer från rymden och kolliderar med vår planet. I de flesta fall når de inte ens de lägre skikten av atmosfären, medan det ibland kan hända att en liten kropp kan nå Jordens yta. Vilket hände i Florida, där rymdskräp landade på taket till ett hus. Men var kom det ifrån och varför förstördes det inte på vägen ner? Låt oss ta reda på det tillsammans!

Advertisement

Rymdskräp som landade på ett hus i Florida: hypoteser om dess ursprung

Rymdskräp som landade på ett hus i Florida: hypoteser om dess ursprung

Alejandro Otero/X

Vi befinner oss i Florida, USA, för att vara exakt i Naples. Plötsligt en dag kraschade ett föremål från rymden in i Alejandro Oteros hus och skapade ett stort hål i taket. Efter att ha återhämtat sig från skräcken, och lyckligtvis endast med problem på husets struktur, inser Alejandro att det är ett inte särskilt stort cylindriskt rör som väger drygt ett kilo. På X skriver mannen:

Det verkar som att en del av skräpet hamnade i mitt hus i Naples, det genomborrade taket och korsade två våningar. Kan ni hjälpa mig att kontakta NASA?

Till slut svarade NASA på Alejandros vädjan, som överlämnade skräpet från cylindern till den amerikanska myndigheten så att de kunde studera dess ursprung. Men enligt många är det inte rymdskräp som hamnade av misstag i Naples. Istället skulle det vara en av de åtta batterierna som nyligen återvände till Jorden från den internationella rymdstationen. Efter en 3 år lång resa.

Advertisement

För vissa är det en del av ett av ISS-batterierna

För vissa är det en del av ett av ISS-batterierna

NASA/Mike Hopkins

Det har talats mycket om återkomsten av ISS-batterierna, eftersom det är det tydligaste exemplet på att det inte är lätt att slänga avfall i rymden. År 2021, efter ett batteribyte ombord, skickade astronauterna en last från den internationella rymdstationen med EP-9 batterier i ett okontrollerat återinträde till Jorden. Okontrollerad retur eftersom lasten saknade framdrivning, men med en eventuell ankomst fastställd till början av 2024, i en alltmer exakt bana under tidens gång.

Nu är utsläpp av rymdavfall en vanlig praxis: som vi nämnde i inledningen, i de flesta fall slutar det med att de sönderfaller innan de når marken. Vikten och naturen hos EP-9 batterier skapade dock en särskild uppmärksamhet, med en återvändning till Jorden som följdes av särskilt intresse. NASA och andra rymdorganisationer följde lastens resa till området mellan Cancun och Kuba, i Mexikanska Golfen. Ändå, enligt vissa rekonstruktioner skulle lasten ha rymt ett batteri som landade på Alejandro Oteros hus.

Bör vi oroa oss för rymdskräp nu?

Bör vi oroa oss för rymdskräp nu?

Alejandro Otero/X

Det korta svaret skulle vara "nej", men fall som det som involverade Alejandro visar att ingenting är säkert när det handlar om rymdutforskning. Olyckor med rymdskräp som träffar Jorden är sällsynta, men när det händer är det naturligt att det skapar oro. NASA, som Alejandro levererade skräpet till, har inlett en undersökning för att ta reda på var skräpet kom ifrån, även om det råder lite tvivel om det.

Trots alarmismen är dock sannolikheten att okontrollerade returer leder till olyckor extremt låg. Men den kan sänkas ytterligare med strängare säkerhetsåtgärder: SpaceX har haft det i några år, vilket representerar framtiden för rymdutforskning. Nästan alla hoppas på det, och från och med nu, även Alejandro Otero.

Advertisement