Denna humanoida robot viker kläder och hjälper till i köket: det är den snabbaste och mest exakta som någonsin gjorts

av Titti Carlberg

16 Maj 2024

Astribot S1 har en hastighet och precision som aldrig tidigare setts i androider
Advertisement

Landskapet med humanoida robotar blir alltmer trångt. Det finns idag många androider som lovar, och ibland upprätthåller, innovativa prestationer: vissa kokar kaffe, andra vet hur man imiterar röster, ytterligare andra bär stora lass. I ett sådant sammanhang sticker dock Astribot S1 ut, en humanoid robot, skapad av ett kinesiskt företag som utlovar en aldrig tidigare skådad kombination av hastighet och precision. När man tittar på presentationsvideon förstår man att de verkligen har lyckats.

Advertisement

En ny robot animerad av artificiell intelligens

Astribot/Youtube

Stardust Intelligence är en innovativ startup inom artificiell intelligens som på drygt ett år har utvecklat en humanoid robot som redan visar extraordinära resultat. Hemligheten med Astribot S1 ligger i dess integration med artificiell intelligens, vilket gör att den kan utföra uppgifter som anses vara exklusiva för människor, och i dess förmåga att lära sig på olika sätt. Vi pratar om korrekt vikning av klädesplagg, snabb tillagning av mat, exakt skrivning på japansk kanji: allt detta visas i videon "Hello World".

Enligt Stardust Intelligence representerar dess Astribot S1 toppen i användningen av artificiell intelligens med androider, vilket bevisas av videon som presenterar den humanoida roboten för hela världen. Den kan dessutom nå en hastighet på 10 meter per sekund - människan klarar cirka 7 - och bära tunga lass.

Advertisement

En skicklighet som inte fruktar någon jämförelse med människor

Astribot/Youtube

Det är naturligt att fråga sig hur Astribot S1 kan vara så snabb och exakt i sina rörelser, så pass att den ifrågasätter exklusiviteten hos vissa aktiviteter, som fram till idag ansågs vara endast för människor. Företaget har inte avslöjat några tekniska detaljer om S1s AI-utbildningsprocess, inte heller hur det var möjligt att utveckla den på drygt ett år, men det går att få en och annan idé.

Först och främst verkar hybriddesignen som ett vinnande val: från midjan och ner har Astribot S1 en hjulbas, medan den upptill är en humanoid robot. På mjukvarusidan kan den samla in videodata, utföra precisionsrörelsefångst och till och med fjärroperationer. I presentationsvideon ser vi Astribot S1 prova en rad uppgifter: androiden placerar föremål i en behållare, tar upp en flaska och dammsuger.

Robotikens framtid

Astribot/Youtube

Stardust Intelligence säkerställer att videorna spelas upp i normal hastighet och inte presenterar manipulationer: om detta skulle vara fallet skulle vi stå inför robotikens och samhällets framtid. Och det är kanske det som är mest oroande. Astribot S1 har nämligen fått sitt namn från det latinska mottot per aspera ad astro, som betyder 'genom svårigheter till stjärnor', och återspeglar Stardust Intelligences ambition inom robotteknik. Faktum är att S1:s möjligheter verkar både extraordinära och overkliga på samma gång, som om framtiden knackar på dörren. En dörr som snart kommer att öppnas: Astribot S1 är nästan redo att släppas ut på marknaden.

Å ena sidan kan vi inte låta bli att erkänna de enorma framsteg som gjorts av forskning om artificiell intelligens och utvecklingen av allt snabbare androider som blir allmer precisa efter hand. Å andra sidan är det legitimt att fråga vilken framtid dessa nya maskiner kan bygga. Och vad får vi för del i den.

Advertisement