En dinosaurie som liknar Velociraptor, men mycket större och lika lång som en SUV, har upptäckts

av Titti Carlberg

02 Maj 2024

Spår av dinosaurien som nyligen upptäcktes i Kina och en konstnärlig reproduktion av den
Advertisement

De senaste åren har sett en slags omvärdering av dinosaurier: vi vet nu att theropoder var släkt med fåglar och att deras kroppar med all säkerhet var täckta med fjädrar. Nyligen har några paleontologer lagt till ytterligare en bit till historien: de har upptäckt spår av en dinosaurie som påminner mycket om Velociraptor. Men i mycket större storlek: en riktig Megaraptor.

Advertisement

Paleontologer upptäcker en mycket större Velociraptor än de förväntade sig: fyndet

Människans storlek jämfört med Velociraptor-familjens storlekar

Fred Wierum/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Det kan vara en bra idé att kasta lite ljus över Velociraptors, för i filmer som Jurassic Park har dessa dinosaurier egenskaper som inte stämmer överens med verkligheten. Velociraptorer var i verkligheten väldigt små theropoder, ungefär lika stora som en kalkon och med en fjädertäckt kropp. De hade en enorm klo på den andra tån, gemensam för alla deinonychosaurier, och var med all säkerhet farliga. Bara det att de var inte så stora som vi alltid har trott.

Av denna anledning fångade upptäckten av fossila spår tillhörande en enorm rovfågel omedelbart intresset hos experter och entusiaster. Fyndet är en del av arbetet i en kinesisk och amerikansk forskargrupp ledd av paleontologer från University of Geological Scienze of China. I hjärtat av Shanghang-bassängen vars klippor går tillbaka till den sena kritatiden, upptäcktes två spår. Det ena 11 centimeter och tillhör en Velociraptorichnus, en theropod som var cirka en meter lång. Det andra är 36 centimeter och tillhör en senare art, kallad Fujianipus yingliangi och mycket större.

Advertisement

Storleken på megaraptorn som upptäcktes i Kina

Xing et al./iScience Cell-Press

Från dimensionerna på avtrycken kunde paleontologer rekonstruera dimensionerna på den nyligen upptäckta theropoden. Denna släkting till Velociraptor måste ha haft en höfthöjd på nästan 2 meter och en längd på cirka 5 meter, praktiskt taget som en SUV. Ur storlekssynpunkt talar vi därför om en köttätare som var mycket större än en Velociraptor men också jämfört med Deinonychus, dinosaurien från filmen Jurassic Park som felaktigt kallas Velociraptor. I ett pressmeddelande om upptäckten sa forskarna:

När folk tänker på rovfåglar tänker de förmodligen på de från Jurassic Park-filmen: aggressiva, muskulösa jägare i människostorlek. Men dessa spår lämnades av en väldigt slank och intelligent grupp av Velociraptor-familjen känd som Troodontidae, som levde under den sena Juraperioden för cirka 95 miljoner år sedan. Denna raptor var cirka 5 meter lång och hade 1,8 meter långa ben. Föreställ dig att något sådant kommer emot dig i full fart.

Hur såg Fujianipus yingliangi ut?

En Velociraptors utseende skiljer sig inte mycket från den nyligen upptäckta dinosaurien i Kina

Nobu Tamura/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

De senaste årens vetenskapliga forskning om dinosaurier har underminerat många av föreställningarna om deras natur och deras utseende. Som med sina släktingar Velociraptor och Deinonychus, eller som den gigantiska Utahraptor som upptäcktes i USA, hade förmodligen Fujianipus yingliangi:

  • en fjädertäckt kropp för värmeisolering;
  • bakben med en stor klo på andra tån;
  • en långsträckt nos med sågtänder;
  • fjädrar på frambenens baksida.

Megaraptorn var ett huvudsakligt rovdjur från den sena Kritatiden i området som idag är Kina, men forskare hoppas kunna hitta fler fossiler av arten. Upptäckten bidrar utan tvekan till kunskapen om just denna familj av theropoder, bland de som står närmast nutidens fåglar. Naturligtvis tar bilden av "gigantiska kycklingar" som de nya studierna ger bort en del av charmen från den av de farliga maskiner som de har byggt upp under åren. Men det betyder inte att dessa dinosaurier inte var farliga, tvärtom: till och med en kyckling kan skada dig, speciellt om den är från sena Krita.

Advertisement