Teslas nya humanoida robot presenteras: den kan hantera ägg utan att ha sönder dem

av Titti Carlberg

18 December 2023

Teslas nya humanoida robot presenteras: den kan hantera ägg utan att ha sönder dem
Advertisement

Nu är den andra generationen av Optimus här, den humanoida roboten som kan överraska med sina prestationer. Vi kan se vad den kan göra i videon som presenteras av Elon Musk.

Advertisement

Optimus Gen-2, den nya generationen Tesla Bot

Optimus Gen-2, den nya generationen Tesla Bot

Benjamin Ceci/Wikimedia commons - Public Domain

Den amerikanska multinationella Tesla presenterade Optimus Gen-2 för allmänheten, som förkroppsligar den andra generationen av Tesla bot. Det är en tvåbent humanoid robot som kan gå och utföra överraskande handlingar, inklusive att böja och greppa föremål utan att bryta dem. Det som gör att Optimus Gen-2 kan utföra dessa rörelser är dess speciella elektroniska egenskaper: sensorer integrerade med ställdon, taktila sensorer för dess fingrar och ett neuralt nätverk, tränat med end-to-end.

De första versionerna av roboten, Optimus och Bumblebee, presenterades under Testa2022 Al Day, men detta andra förslag presenterar viktiga förbättringar. Rörelse och balans har förfinats, steghastigheten har ökat med 30%, händerna är mer fingerfärdiga och vikten 10 kilo lättare. Den första Optimus kunde inte gå, till skillnad från Bumblebee, som dock begränsade sig till att endast utföra grundläggande handlingar som att hantera lådor och vattna växter. De två debutprototyperna lyckades inte vinna över kritikerna i synnerhet, utan nådde bara en begränsad framgång. Nu vill Optimus Gen-2 vinna utmaningen tack vare dess nya funktioner.

Advertisement

Teslas nya robot kan dansa och hantera ägg

Teslas nya robot kan dansa och hantera ägg

Elon Musk/X

Teslas VD Elon Musk presenterade den nya roboten på sin X-profil, som visar en video där Optimus Gen-2 dansar i takt med musik, går i snabb takt, utför armhävningar och, ännu mer överraksande, effektivt hanterar ägg utan att knäcka dem. Modellen som är utrustad med unika funktioner, har ännu inte släppts officellt och dess pris har inte definierats . Musk har dock meddelat att inköpskostnaden för Optimus Gen-2 kommer att vara lägre än 20.000 dollar, när den väl släpps på marknaden.

Uppdraget kring utvecklingen av prototypen har inte för avsikt att upphöra: Tesla letar efter nya metoder för att berika och implementera robotens egenskaper. Faktum är att ett tillkännagivande publicerades på sajten: 

"Vi anställer deep learning, datorseende, rörelseplanerings, kontroller, mekaniska och allmänna mjukvaroingenjörer för att lösa några av våra tuffaste tekniska utmaningar".

Den humanoida robotmarknaden expanderar och det uppskattas att dess tillväxt kommer att se en imponerande utveckling fram till 2028, med siffror som når 13,8 miljarder dollar. Inom några år kommer vi därför att bevittna exponentiell tillväxt från de inledande stadierna av denna sektor. Optimus strävar efter att efterlikna människan på bästa möjliga sätt, från den estetiska aspekten upp till replikeringen av rörelser, inklusive rörelsen att greppa föremål och försiktigt flytta dem från en plats till en annan.

Teslas Optimus Gen-2: kommande utmaningar

Det finns andra avancerade humanoida robotar som kan överraska oss, som Phoenix Sanctuary AI, som kan utföra åtgärder som att plocka iordning bland föremål, stapla dem, lägga dem i förpackningar och servera mat, och Boston Dynamics Atlas, som kan utföra energiska rörelser som att lyfta och kasta föremål. Och att inte förglömma Sophia från Hanson Robotics och Ameca från Engineered Arts, experter på att simulera typiska mänskliga ansiktsuttryck på ett extremt realistiskt sätt och interagera med människor.

Men, förklarar Musk, sticker Optimus ut för uppdraget med dess skapelse: att produceras i stor skala och inte som ett fristående projekt. Med andra ord ska den bli en robot som är tillgänglig för alla, även om dess funktioner ännu inte har implemeterats. Utsikterna är dock mer än uppmuntande och Teslas första demonstration kommer att följas av ännu mer tillfredsställande modeller.

Artificiell intelligens är avsett att förvåna oss mer och mer, och erbjuda oss androider med alltmer humaniserade egenskaper. Även om det, som nämnts, inte finns några säkra nyheter om dess release, ryktas det att Optimus Gen-2 kommer att finnas tillgänglig mellan 2025 och 2027

Allt som återstår är att vänta på dess release ska nå en ny topp inom avancerad robotteknik.

Advertisement